Dok u Kini paničare zbog koronavirusa, Tajvan ima potpuno drugačiji pristup

Dok u Kini paničare zbog koronavirusa, Tajvan ima potpuno drugačiji pristup
Foto: EPA

TAJVAN je u borbi s koronavirusom odbacio paniku i, za razliku od Kine, gdje se posvuda čuju katastrofični slogani, posegnuo je za crtanim filmovima, stripovima, humorom i preporukama za prevenciju u kojima poziva građane da zaštitne maske ne nose neprestano.

Tajvan je zabilježio dvadesetak slučajeva zaraze koronavirusom i u nedjelju izvijestio o prvoj smrti od epidemije na otoku, a riječ je o 61-godišnjem vozaču taksija.

No Taipei nipošto ne želi stvoriti ozračje panike kakvo vlada u komunističkoj Kini, gdje je od tog virusa umrlo više od 1700 ljudi.

Tajvanske vlasti na društvenim mrežama posežu za slikama životinjskih maskota kako bi upozorile na lažne informacije i opetovale osnovne higijenske upute.

Ministarstvo zdravstva je tako za svog "glasnogovornika" izabralo crtanog psa Zongchaija. To je bila prava odluka: njegovo je ime veoma brzo postalo popularno, a njegove su se upute dijelile na društvenim mrežama stotine tisuća puta.

Među tim preporukama je i ona da se zaštitna maska ne nosi bez prestanka.

"Ostavite maske onima koji ih trebaju, često perite ruke sapunom, ne dirajte oči, nos i usta prstima", pozivaju vlasti.

Povodom Valentinova Zongchai je dao savjet zaljubljenima da redovito peru ruke, ostanu trijezni i ne ulaze u spolne odnose bez zaštite. "A ako sam samac?" glasilo je pitanje u objavi na društvenoj mreži. Zongchai je ljubazno odvratio lajući: "Ti možeš ostati kod kuće!"

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara