Dora se vraća: Evo kako će izgledati izbor pjesme koju šaljemo na Eurosong

Dora se vraća: Evo kako će izgledati izbor pjesme koju šaljemo na Eurosong
Foto: Press

DORA 2019., izbor hrvatskog predstavnika i pjesme za Eurosong, prvi put nakon osam godina vraća se na male ekrane, i to 16. veljače 2019. u Opatiji, gdje će se u izravnom prijenosu HTV-a održati središnja festivalska večer, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare na Hrvatskoj radioteleviziji.

Povratak Dore rezultat je suradnje HRT-a i Grada Opatije, koji su danas potpisali i sporazum o suradnji, a središnja večer održat će se u sportskoj dvorani "Marino Cvetković" u Opatiji.

Glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić izrazio je zadovoljstvo povratkom ovog velikog natjecanja, kao i suradnjom s Gradom Opatijom, tradicionalnom prijestolnicom Dore i hrvatske glazbe.

"Posebna mi je čast najaviti da HRT svoj projekt Dora vraća u Opatiju. Riječ je o dugogodišnjoj tradiciji pa bih želio podsjetiti kako je 1992. godine tamo prvi put bio i organiziran festival na kojem je izabrana hrvatska pjesma za pjesmu Eurovizije. Proteklih godina bila je pauza, a sada će HRT i Grad Opatija zajednički vratiti ovaj projekt tamo gdje i pripada. Stoga možemo najaviti kako će u sklopu 'Glazbenih dana HRT-a' u subotu, 16. veljače biti održana i Dora, natjecanje za hrvatskog predstavnika i pjesmu Eurovizije 2019.", rekao je glavni ravnatelj.

Na taj će način, dodao je, publika i stručni žiri, odnosno najšira javnost putem televotinga, odabirati pjesmu koja će zastupati Hrvatsku na Eurosongu.

"Nadam se da je ovo početak i kako Dora neće tako brzo otići iz Opatije", rekao je gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić.

 

Voditelj projekta "Glazbeni dani HRT-a u Opatiji" Željen Klašterka kao novitet najavio je održavanje festivala u dvorani "Marino Cvetković" koja ljubiteljima Dore pruža mogućnost da prisustvuju izboru za pjesmu koja će Hrvatsku predstavljati na Eurosongu.

"Na taj način također želimo privući i mlade ljude koji će putem društvenih mreža produljiti život Dore preko Facebooka, Instagrama, Twittera", rekao je Klašterka.

Tijekom dva dana koja će prethoditi Dori, u Opatiji će biti održani i koncerti Simfonijskog orkestra, 14. veljače, te dan kasnije koncert Jazz orkestra HRT-a.

Na konferenciji za tisak u povodu velikog povratka Dore bili su i raniji predstavnici Hrvatske na Eurosongu Tony Cetinski, Jacques Houdek, Feminem, Kraljevi ulice i Franka Batelić, ali i Rajko Dujmić, jedini hrvatski skladatelj čija je pjesma "Rock me, Baby" pobijedila na Eurosongu u izvedbi grupe Riva i dovela to natjecanje u Zagreb, kao i Ivica Propadalo, čija je skulptura izabrana za službenu statuu Dore.

Inače, natječaj za Izbor hrvatskog predstavnika i pjesme za pjesmu Eurovizije 2019. otvoren je do 10. siječnja 2019., nakon čega će Ocjenjivački sud odabrati 16 originalnih te dvije rezervne pjesme, koje će se 16. veljače u Opatiji natjecati za prestižnu titulu Dore 2019.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara