"Dreamgirls" - sapunica usmjerena prema Oscarima

"Dreamgirls" (ili u hrvatskom prijevodu "Komadi iz snova") inspiriran je proslavljenim i uveliko nagrađivanim brodvejskim mjuziklom istog naziva, te se i na filmskom platni ograničava okvirima tog žanra. Radnja se vrti oko tri mlade crnačke pjevačice u Detroitu, članice grupe "The Dreamettes" (koje glume Beyonce Knowles, Anika Noni Rose i Jennifer Hudson), kojima je životni san probiti se u okrutnim vodama glazbene industrije. To će im polagano početi polaziti za rukom kad upoznaju ambicioznog menadžera u usponu Curtisa Taylora Jr. (Jamie Foxx) koji će im ugovoriti angažman pratećih vokala popularnog Jamesa Earlyja (Eddie Murphy), te ih nakon toga postupno lansirati u zvjezdanu orbitu i kao samostalnu grupu - "The Dream" - oko koje će stvoriti svoj glazbeni imperij. No, slava će se za pjevački trio pokazati mnogo drukčijom nego što su je zamišljale...

Ovaj je film klasični holivudski "succes story" i odvija se gotovo po striktnoj matematičkoj formuli kao desetci drugih, već viđenih, filmskih ostvarenja. "The Dreamettes" počinju s dna, bez vidne perspektive, nakon čega slijedi uspon, pa opet pad, zatim neočekivana prilika i proboj do slave koja izaziva trzavice među dojučerašnjim najboljim prijatelji(ca)ma, te naravno raspad nakon kojeg slijedi neizbježno pomirenje u velikom stilu. I to je to, nema više. Ovo nije ni prvi ni zadnji put da se ekranizira ovakva priča, ali nažalost izgleda da glasačima Akademije slična patetika još nije dosadila. Stoga je prilično jasno da su "Komadi iz snova" zamišljeni, snimljeni i plasirani na tržište isključivo kako bi uljepšali snove svojih kreatora tako što će im postaviti malog zlatnog čovječuljka koji, bar u Hollywoodu, život znači na komodu iznad kreveta.

Prvih pola sata ove dvosatne sapunice čak uspijeva zabaviti gledatelja, nošeni ponajviše glumačkim karizmama starog lisca Eddija Murphyja i mlade zvijezde Jamieja Foxxa, no nakon se toga pretvara u melodramatsku limunadicu koja jednostavno zamara. Tome nimalo ne pripomažu niti pjesme, koje bi u mjuziklu trebale nositi i razvijati radnju, ali su ovdje u većini slučajeva suvišne. Teško se othrvati dojmu kako su "Komadi iz snova" mogli biti puno bolji film da se redatelj Bill Condon malo više oslonio na glumačke sposobnosti svojih protagonista, a malo manje na one pjevačke.

S obzirom na vrijeme radnje u kojem se film odvija (počinje u 50-ima, a prati razvoj grupe do ranih 70-ih) naravno da je u njega ubačen i prikaz problematičnih međurasnih odnosa u SAD-u, koji također ne može odmoći plasmanu ovog filma na dodjeli Oscara. No, zato uspijeva odmoći kvaliteti samog filma, jer je ta problematika dotaknuta previše površno da bi njena važnost došla do izražaja.

Condon samoj režiji filma pristupa potpuno rutinerski te se, kao veliki obožavatelj izvornog mjuzikla prema kojem je napisao scenarij, ograničava od korištenja ikakvih primjetnijih stilskih bravura. Umjesto približavanje priče gledatelju pažnja se posvetila vizualnom izgledu djela, smatrajući valjda da će šarenilo i kič zasljepiti publiku do te mjere da sve ostalo padne u drugi plan.

No, upravo je taj vizualni identitet filma (koreografija, kostimografija i scenografija) jedini aspekt ovog dijela vrijedan pohvale jer je očito uloženo jako puno pažnje u detalje kojima se predočava specifični izgled svakog pojedinog glazbenog razdoblja kroz koje Beyonce i njene glumačko/pjevačke kolegice prolaze.

Glumcima se također ne može puno toga prigovoriti što se kvalitete izvedbe tiče, svoj su posao odradili pristojno, ali ipak neinspirativno. Jedini koji se ističu iznad sveopćeg sivila (ili u ovom slučaju blještavila) su Eddie Murphy, sa svojom tragikomičnom interpretacijom isto takvog lika, Jimmyja Earlyja, te Jamie Foxx kojem, moramo priznati, izvrsno stoji uloga bezdušnog i beskrupuloznog glazbenog producenta.

Da zaključimo, "Dreamgirls"  je ipak film namijenjen nekoj određenoj publici koji vam neće pružiti ništa novo, spektakularno, pa čak ni neočekivano. A ako ste stvarno raspoloženi za gledanje neke glazbene drame recentnije produkcije možda je bolje da se ponovo okrenete "Rayju" ili "Hodu po rubu". U "Komadima iz snova" ne možete vidjeti ništa što tamo već niste. A ovaj je film ionako fikcija koja je puno manje zanimljiva od ta dva biografska ostvarenja.

P.V.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara