Druga britanska invazija na dvoranu slavnih rock and rolla

DVORANA slavnih rock and rolla u Clevelandu doživjela je u ponedjeljak navečer drugu britansku invaziju u kojoj su sudjelovale glazbene skupine Clash, Police te Elvis Costello i Attractions.

Među slavljenicima na 18. godišnjoj svečanosti, održanoj u newyorškom hotelu Waldorf, našli su se i australska hard-rock skupina AC/DC te američki Righteous Brothers. Ipak, nije bilo dvojbe da prevladava britanski utjecaj, kao i proturatni osjećaji koje su izrazili brojni sudionici događaja.

"To je bila odlična noć za Engleze", izjavio je Elton John koji je u istu dvoranu slavnih ušao 1994.

"Večeras su priznanje dobila tri među najvećim britanskim sastavima u posljednjih 30 godina", dodao je John.

Plodonosni rock sastav Clash, koji je odaslao punkovsku poruku pobune sa socijalnom i političkom sviješću, primio je priznanje bez svoga pjevača i gitariste Joea Strummera koji je preminuo prošloga prosinca u 50. godini od kljenuti srca.

Kao što su Beatlesi i Rolling Stonesi zaslužni za prvu britansku invaziju u ranim 1960-im, punk pokret je u Britaniji prouzročio u 1970-im takav glazbeni preporod da se on potom odrazio na obje strane Atlantika.

Kao prava suprotnost nedavnoj svečanosti dodjeljivanja nagrada Grammy, umjetnici ovoga puta nisu bili obeshrabrivani da daju političke izjave i iskazuju zabrinutost zbog moguće vojne američke akcije protiv Iraka.

"Kada ljudi izađu na ulice kako bi zaustavili rat, prisutan je duh Clasha", izjavio je na svečanosti gitarist te skupine Mick Jones. Pritom je napomenuo kako se pridružio konvoju koji bi trebao predstavljati ljudski štit u slučaju napada na Bagdad.

Police, sastav kojega je predvodio pjevač Sting, dodao je zvukove reggae glazbe u svoj lepršav ritam, a Elvis Costello se razvio iz gnjevnog mladog čovjeka izloženog raznim glazbenim stilovima kojima ga je približio njegov otac.

Svečanost u Waldorfu obogatio je AC/DC izvodeći svoju hard-rock himnu "You Shook Me All Night Long". Priredbu su otvorili Righteous Brothers, Bill Medley i Bobby Hatfield s njihovim klasičnim hitom "Youve Lost That Lovin Feelin" koji je ujedno i najizvođenija pjesma u radijskoj povijesti SAD-a.

Nastup skupine Police bio je njihovo prvo zajedničko pojavljivanje u 18 godina, a izveli su hitove "Roxanne", "Message in a Bottle" i "Every Breath You Take".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara