Drugog dana boravka na Marsu, Spirit se igra turista

AMERIČKI robot Spirit drugi je dan boravka na Marsu iskoristio za podizanje antena i provjeru opreme, a zatim je igrajući se turista s panoramskom kamerom snimio prve fotografije u boji.

Nakon što je stigao na Mars u noći sa subote na nedjelju, Spirit je poslao crno-bijele snimke, snimljene navigacijskim kamerama, koje su stručnjacima NASA-e dale prvu ideju o kamenom okolišu na koji se robot spustio u području kratera Gusev.

Ali 24 sata poslije, u sjedište NASA-e u Pasadeni stigle su fotografije u boji. Fotografije su snimljene panoramskom kamerom koja se nalazi na Spiritovoj teleskopskoj "ruci".

Ta će kamera pomoći dužnosnicima NASA-e da izaberu tlo i stijene koje će analizirati. Rezolucija kamere tri je puta veća od one koja se koristila tijekom misije Pathfindera 1997. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Druga zadaća koju je Spirit obavio bez problema bilo je podizanje antene što omogućuje slanje podataka s Marsa izravno na Zemlju, a ne putem satelita koji se nalaze u orbiti Marsa.

Spirit se nalazi na četrdesetak centimetara od tla, na platformi za slijetanje. Spirit će se sljedećih tjedan dana pripremati za prve korake na pijesku Marsa.

"Spirit nam je kazao da je u dobroj formi", kazala je Jennifer Trosper, zadužena za operacije na površini crvenog planeta.

Ona misli da se robot spustio na Mars u dobrom položaju kako bi s platforme mogao krenuti naprijed a da ga pritom ne blokiraju stijene.

Znanstvenici NASA-e misle da se Spirit spustio u idealno područje na Marsu, te se nadaju da će ciljevi misije biti ostvareni.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara