Dubai – čudo iz pijeska

Dubai – čudo iz pijeska
Foto:

AGENCIJA Magellan organizira putovanje u Dubai od 20. do 25. svibnja 2020.

Kao veliki zaljubljenici u arapski svijet i kulturu, odlučili smo posjetiti Dubai. Toliko smo slušali o njemu, mnogi naši poznanici su već bili u tom gradu, a otkako su uspostavljene direktne avionske veze iz Zagreba za Dubai, odlučili smo otići i mi.

Nećemo lagati, moramo reći da smo, prije nego što smo se oduševili Dubaijem, zapravo bili razočarani. Naime, nakon povijesnih, šarenih, autentičnih arapskih gradova Maroka, Egipta i Tunisa, u Dubaiju nismo zatekli ništa od onog što smo očekivali. A očekivali smo, kao i u drugim arapskim zemljama, povijest, autentičnost, šarolikost, kaos… No ubrzo je razočaranje prešlo u pravo oduševljenje kad smo shvatili da je upravo moderni svijet ono što Dubai čini posebnim. I sve je odjednom postalo izuzetno komotno i ugodno, pravo zadovoljstvo. Istina, ondje nema kaosa Marakeša ni Kaira, ali zato je moderna arhitektura inspirirana upravo autentičnom Arabijom. Nismo mogli ni zamisliti da ima toliko izvrsnih restorana koji služe tipična arapska jela u iskonskoj arapskoj arhitekturi, osjećali smo se kao u priči iz ''1001 noći''. I sve je vrlo komotno i ugodno. Nezamislivo bogato uređeni parkovi restorana, hotela i shopping centara su destinacija sama za sebe. Primjerice, shopping centar Souk Medinat Jumeirah ima pravu mrežu kanala po kojima plove gondole tako da imaš dojam kao da si u Veneciji. A Burj al Dubai, hotel sa 7 zvjezdica, ne treba ni spominjati.

Također, lounge barovi, rooftop barovi i sl. nude hedonizam na koji se jako lako naviknuti pa nam je bilo prilično teško kad smo se trebali vratiti kući jer smo htjeli još malo bezbrižnog života u tolikom luksuzu Dubaija. Uz to, upravo završava gradnja novog čuda arhitekture u Dubaiju – Gate Towera, koji najavljuju kao najimpresivniji rooftop bar u gradu, ako je uopće moguće da u Dubaiju nešto bude impresivnije od onoga što već postoji. Kao da nije dovoljno što Dubai već ima najveći trgovački centar na svijetu, pa jedan s već legendarnom stazom za skijanje i drugi s akvarijem, nego se sad završava i shopping centar Gate Tower, koji će na krovu imati mrežu kanala kao i pravi park! 

Netko tko nije bio u Dubaiju mogao bi pomisliti da doista mislimo na shopping kad kažemo shopping centar, ali u tamošnjim trgovačkim centrima je toliko nevjerojatnih atrakcija da je shopping vjerojatno zadnja stvar koja vam uopće padne na pamet. Najveće atrakcije su ponajprije parkovi, vodoskoci i vodopadi, kanali, akvariji, staze za skijanje ili replike arapskih gradova, ali i nevjerojatno inventivni restorani, lounge barovi i kafići. Tako hrana ili piće često padnu u drugi plan jer ih nadmaše ambijent, unutarnje uređenje i nevjerojatan broj detalja, sve u tipičnom arapskom stilu. Ima i talijanskih, američkih i ruskih restorana, ali mi smo preferirali one s arapskim ugođajem.

No valja izaći i malo izvan grada. Jedan od najimpresivnijih izleta na nekom putovanju bio nam je odlazak u arapsku pustinju. Jeepovima smo se probijali kroz pješčane dine i ''kupali'' se u pijesku. Zatekla nas je čarolija pustinje, stvarno nismo očekivali da je pustinja tako čarobno mjesto. A kad smo došli do beduinskog kampa, uređenog za turiste, zabava je mogla početi. Pod zvjezdanim nebom jeli smo piletinu i povrće s roštilja koji su nam pripremali ljubazni domaćini, upoznali smo se s dresurom sokolova i spoznali koliko su te ptice važan dio tradicije u Arabiji. Još nas je više zatekla činjenica da jedan sokol može koštati više od luksuznog automobila, primjerice BMW-a ili Mercedesa! Sve je bilo začinjeno tipičnom arapskom muzikom punom brzih ritmova bubnjeva. Nezaboravno!

Prije nego što smo se vratili u Zagreb, posjetili smo i Abu Dabi, glavni grad Ujedinjenih Arapskih Emirata. I taj grad vrvi ultraluksuznim hotelima, restoranima, shopping centrima i svim ostalim sadržajima za milijune turista koji svake godine dolaze ondje, no ipak je puno tiši od Dubaija, ali nimalo manje interesantan za turiste.

Kao šlag na kraju ne smijemo zaboraviti zračnu luku Dubai. Svim putnicima preporučujemo da dođu i više sati prije leta kako bi mogli uživati u luksuzu koji nudi ta zračna luka. Ukratko bi se mogla opisati kao jedan veliki shopping centar, ali tako bismo putnika namjernika uskratili za mnoštvo informacija. Zračna luka, naime, nudi toliko toga da se to ne može nabrojati - restorani, parkovi, tuševi, razni saloni... I, naravno, dućani. Jednostavno smo bili oduševljeni ovim modernim arapskim gradom koji svatko treba posjetiti barem jednom u životu!

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?