Ecstasy ipak ne izaziva oštećenja mozga

Foto: Ilustracija

KONZUMACIJA ecstasya izaziva osjećaj euforije, a umanjuje nervozu i depresiju, zbog čega je ta droga postala omiljena među ljubiteljima ravea i elektronske glazbe. Ipak, najnovije ispitivanje pokazuje kako nema dokaza da dugotrajno uzimanje izaziva oštećenja mozga, objavio je Guardian.

Loše studije, nepouzdan uzorak i krivi zaključci

Iako su rezultati dosadašnjih istraživanja ukazivali na to da ecstasy uzrokuje gubitak pamćenja, poremećaj kognitivnih sposobnosti i dugotrajne posljedice na ponašanje, neki, poput profesora Davida Nutta, nisu iznenađeni ovakvim obratom. "Uvijek sam smatrao da će pravilno isplanirane studije pokazati da ecstasy ne izaziva oštećenja mozga", izjavio je. Nutt je smijenjen s čela Savjetodavnog vijeća za zloupotrebu droga nakon što je jednom prilikom javno izjavio da su alkohol i duhan štetniji od ecstasya.

Najnovije ispitivanje proveo je tim na čelu s profesorom Johnom Halpernom s Harvard Medical School, a prošli tjedan objavljeno je i u časopisu Addiction. Halpern je dosad oštro kritizirao kvalitetu ispitivanja povezanih s ecstasyem: "Studije su dosad vršene nad malim uzorkom i upitnom metodologijom, što je dovelo do pretjeranih i netočnih zaključaka."

Halpern im zamjera što su u uzorak svrstavali ljude koji su dobar dio života proveli po cjelonoćnim zabavama i u klubovima, međutim kontrolni uzorak, odnosno osobe koje nisu uzimale ecstasy, nisu birane iz istog kruga ljudi, što utječe na rezultat. Osim toga, poznato je da nedostatak sna i tekućine sami po sebi mogu uzrokovati slabljenje kognitivnih sposobnosti. U obzir nije uzeta ni činjenica da su mnogi od ispitanika uz ecstasy uzimali i druge droge, koje su mogle dovesti do poremećaja mentalnih sposobnosti i bez pomoći MDMA-a.

Ecstasy nije štetan

Kako bi se došlo do točnijih rezultata, pozvano je 1500 osoba, od kojih je u "završni krug" ušlo njih 52, odnosno samo oni koji nisu uzimali druge droge i nisu patili od prijašnjih oštećenja. Rezultati Halpernovog ispitivanja sugeriraju da MDMA (3,4-Methylenedioxymethamphetamine) ne uzrokuje oštećenja mozga i da se kognitivne sposobnosti 52 sudionika koji noći provode na rave partijima, uz ecstasy, ne razlikuju od kognitivnih sposobnosti 59 sudionika koji noći također provode na rave partijima, ali bez uzimanja ecstasya.

Sudionicima ispitivanja uzimali su i uzorke kose, a sve kako bi provjerili i dokazali da tijekom studije nisu uzimali drogu. Svi problemi s mozgom, pamćenjem i ponašanjem uzrokovani su konzumacijom alkohola, drugih droga i nedostatkom sna. No, ecstasy nije bezopasan - tablete se, pošto su ilegalne, proizvode u raznim sumnjivim laboratorijima, pa se u njima često nalaze opasne supstance koje mogu imati štetne posljedice.

Otkriće i širenje ecstasya

1912. - njemački kemičar Anton Kollisch prvi sintetizirao MDMA
1970. - na ulicama Chicaga otkriven ecstasy u obliku tableta
1977. - MDMA u Velikoj Britaniji proglašen drogom A Klase
1984. - skovano ime "ecstasy"
1988. - 1989. - rave i elektronički partiji kulminiraju novim "Ljetom ljubavi". Prva zabilježena smrt uzrokovana ecstasyjem u Velikoj Britaniji
1995. - osamnaestogodišnjakinja Leah Betts, iz Essexa, umire nakon konzumacije ecstasyja. Istraživanje pokazalo da je 12% mladih od 16-29 godina probalo ovu drogu
2005. - u istraživanju nad 500 edinburških studenata, njih 36% priznalo da su probali ecstasy
2011. - ulična cijena ecstasyja 3-8 funti

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara