Elizabeth Taylor preminula u 80. godini života

Foto: AFP, JLP

SLAVNA glumica Elizabeth Taylor preminula je jutros u 80. godini života od posljedica kongestivnog zatajenja srca. Vijest o smrti prvo je potvrdila njena glasnogovornica, a potom se njen sin Michael Wilding oglasio priopćenjem u kojem se navodi: "Uvijek ćemo biti inspirirani njenim trajnim i neizmjernim doprinosom svijetu".

Podsjetimo, 79-godišnja Taylor je već dugo imala teške zdravstvene probleme. Prije dva mjeseca hospitalizirana je u losanđeleškom medicinskom centru Cedars-Sinai upravo zbog kongestivnog zatajenja srca - stanja u kojem srce ne pumpa dovoljno krvi i kisika u druge organe.

Da joj je dijagnosticirano kongestivno zatajenje srca Taylor je po prvi put obznanila 2004. godine. 2009. godine je podvrgnuta operaciji srca na kojoj su joj zamijenili srčani zalisak koji je zakazivao. No, zdravlje joj se ove godine ponovno pogoršalo.

Jedna od najvećih glumačkih legendi: Od "Lassie" do "Kleopatre"

Elizabeth Taylor, poznata i pod nadimkom Liz, rođena je 27. veljače 1932. godine u Velikoj Britaniji, u Hampsteadu. Od dječje zvijezde izrasla je u jednu od najtalentiranijih, najljepših i najvećih glumica holivudskog "zlatnog doba". Američki filmski institut stavio ju je na sedmo mjesto svoje liste ženskih glumačkih legendi.

Jedna od njenih prvih uloga je ona u filmu "Lassie" 1943. godine. U karijeri je osvojila dva Oscara za najbolju glumicu (prvi put 1960. godine za "Butterfield 8", a drugi put 1966. godine za "Tko se boji Virginije Woolf"). Za zlatni kipić je bila nominirana još četiri puta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Među neke od njenih najpoznatijih uloga spadaju i one u filmovima "Kleopatra", "Mačka na vrućem limenom krovu", "Blue Bird", "Mala noćna muzika", "Doktor Faust", "Ivanhoe", "Quo Vadis", "Raintree County", "Iznenada prošlog ljeta" te brojne druge.

Voljela je muškarce i alkohol

Taylor se udavala čak osam puta, ali je imala sedmoricu muževa. Od 1950. do 1951. godine je bila u kratkom braku s Conradom Nickyjem Hiltonom, 1952. godine se udala za Michaela Wildinga, s kojim ima dvojicu sinova, a čim se razvela 1957. godine sudbonosno "da" izrekla je njegovom imenjaku Michaelu Toddu, kojem je rodila kćer. Taj brak je potrajao manje od godinu dana, jer je Todd preminuo.

1959. godine se udala za Eddieja Fishera, kojeg je 1964. godine zamijenila Richardom Burtonom, s kojim također ima kćer. Od Burtona se po prvi put razvela 1974. godine, ali se, nešto više od godinu dana kasnije, ponovno udala za njega. Drugi brak s Burtonom potrajao je manje od godinu dana, a Taylor se u isto vrijeme povezivalo s iranskim veleposlanikom u Washingtonu, Ardeshirom Zahedijem.

Krajem 1976. godine Taylor se udala za Johna Warnera, s kojim je bila u braku do 1982. godine. Od 1991. do 1996. godine bila je udana za Larryja Fortenskyja. Lani se pisalo da Liz planira i deveti brak, s 29 godina mlađim menadžerom Jasonom Wintersom, ali je te navode slavna glumica demantirala: "Te priče nisu istinite. Jason je moj menadžer i najdraži prijatelj. Volim ga svim svojim srcem".

Uz četvero djece, za Taylor je ostalo i desetero unuka. Po prvi put je baka postala 1971. godine, kad joj je bilo 39 godina. Osim muškaraca, Taylor je voljela i alkohol pa je tako 80-ih godina bila na liječenju od alkoholizma.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara