Elvis kakvog još niste vidjeli: Nebrušeni talent prije droge i skandala

VIŠE od dvadeset godina nakon smrti, Elvis Presley i dalje privlači obožavatelje diljem svijeta, a o njegovom se privatnom životu, kao i okolnostima u kojima je preminuo, i još uvijek vrlo malo zna. U dobra najveće popularnosti puno se polagalo u njegov imidž - fotografije za medije pomno je birao njegov menadžer "Colonel" Tom Parker i pazio da Elvis na njima izgleda besprijekorno, ali tako nije bilo oduvijek.

Na početku karijere, u fazi prvog hita "Heatbreak Hotel", njegova izdavačka kuća RCA unajmila je fotografa Alfreda Wertheimera da s njim provede nekoliko dana. Fotografije koje su objavljene tek nedavno pokazuju skromnog i talentiranog mladića prije faze koja mu je promijenila život, ali i čitavu pop kulturu.

Fotografije su crno-bijele jer se od Elvisa nije puno očekivalo

U ožujku 1956. godine, Wertheimer se bacio na posao i slijedio Elvisa u jedan njujorški TV studio, u hotel i na druženje s (tada malobrojnim) obožavateljima. Snimio je više od četiri tisuće crno-bijelih fotografija. Elvis je tada putovao vlakom, imao je jednog pomoćnika i izdavačku kuću koja je, unatoč zgražanju javnosti zbog njegovog "mrdanja bokovima", zadnji dolar ulagala u njegovu promociju.

Bezbrižan život mlade zvijezde nije dugo trajao - samo nekoliko mjeseci nakon prvog uspjeha njegov je menadžer Parker "podigao zid" između Elvisa i obožavatelja te je počeo kontrolirati svako slovo koje je objavljeno o njegovom štićeniku (kasnije će se pokazati - i savršenom materijalu za pljačkanje).

"Tad nismo imali novca za fotografije u boji", objasnio je Werther zašto je fotografirao u crno-bijeloj tehnici i dodao kako je izdavačka kuća odlučila štedjeti jer su čelnici zaključili kako Elvis neće biti velika zvijezda, pa mu nije potreban "probitak temeljen na ekstravaganciji".

D.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara