Etiopljani, uz obelisk, traže i povratak lubanja ratnih heroja

ETIOPSKI ratni veterani zatražili su da Rim u njihovu domovinu, osim drevnog obeliska iz Aksuma, vrati i lubanje etiopskih ratnih heroja koje su talijanski fašistički osvajači ubili, njihova tijela oskvrnuli i odnijeli u Italiju.

Naime, prvi dio drevnog obeliska otuđenog prije 70 godina, trebao bi u utorak, nakon nekoliko odgoda, velikim transportnim zrakoplovom iz Italije biti vraćen u Aksum.

"Pozdravljamo povratak obeliska, ali postojeća talijanska vlada mora vratiti lubanju Hailu Kebedea i ostalih heroja koje su fašističke snage brutalno umorile i njihove glave izložile u vojnom muzeju u Rimu", izjavio je Workineh Tegegne, potpredsjednik udruge etiopskih ratnih veterana.

Italija je još 1947. godine obećala vratiti 200 tona težak granitni obelisk, simbol drevne etiopske civilizacije, ali su zbog navodnih logističkih poteškoća pregovori stajali na mrtvoj točki sve do studenoga prošle godine, kada su dvije vlade konačno dogovorile povratak.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Talijanski fašistički diktator Benito Mussolini naredio je da se obelisk iz Aksuma, za kojeg se vjeruje da je star 1700 godina, rastavi, prenese i podigne u Rimu kao simbol talijanske pobjede nad Etiopijom 30-ih godina prošlog stoljeća.

Prvi dio obeliska u utorak će biti vraćen u Etiopiju, a ostali dijelovi će stići u sljedećih desetak dana. Sada se u Aksumu planiraju velike proslave, a u gradu su ojačani mostovi i proširene ceste zbog prijevoza dijelova obeliska impresivnih dimenzija.

Italija je pristala platiti troškove prijevoza, ali je Etiopija morala izgraditi posebnu sletnu pistu za ruski zrakoplov Antonov 124, jedan od svega dva tipa zrakoplova sposobnih za takav transport.

Aksum je bio središte etiopske predkršćanske civilizacije, drevni grad kraljice od Sabe. Legenda kaže da je Bog blagoslovio Aksum nakon što je Menelik, sin kraljice od Sabe, svome ocu kralju Salomonu u Jeruzalemu ukrao Zavjetnu škrinju i dopremio je u taj grad, a mnogi Etiopljani vjeruju da se tamo nalazi i danas.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara