Europljani troše sve manje novaca na odjeću

UZ IZNIMKU Talijana, Europljani, posebno Francuzi, na odijevanje troše sve manje novaca, prema istraživanju koje je proveo Francuski institut za modu u kojemu je sudjelovalo 5.000 ispitanika.

Prosječni Europljanin za odjeću odvaja 5,4 posto svojeg kućnog proračuna, u odnosu na 7,5 posto potkraj 70-ih godina. Današnji kupac razliku troši na tjelesnu aktivnost, na slobodno vrijeme ili na tehničku robu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
´Kultura odijevanja´ znatno varira od zemlje do zemlje: modno su ´najosvješteniji´ Talijani koji na odjeću troše 7,3 posto prihoda, a najmanje na nju troše Francuzi - 3,9 posto prihoda.

Najrastrošniji, u apsolutnom smislu su Britanci. Neke Britanke godišnje na garderobu potroše 778 eura, a muškarci 439 eura. Iza njih su po potrošnji Talijani sa 434 eura, Nijemci (389 eura) i Francuzi (546 eura). Zbog male kupovne moći (ispod 25 posto) na posljednjem su mjestu španjolski kupci.

Institut je proveo istraživanje i o rasprodajama. Cijene odjeće u razdoblju rasprodaja najviše spuste Francuzi i Španjolci, a najmanje Talijani. U Francuskoj najviše novaca na odjeću troše mladi, u Njemačkoj najstarije stanovništvo, a u Italiji novac na garderobu uvijek rado potroše sve dobne skupine.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara