Eurosong: "Balkanski lobi" na čelu sa Srbijom najviše zanima medije

PROŠLIH se godina na Eurosongu itekako govorilo o tzv. "balkanskom lobiju", nekakvom imaginarnom udruženju zemalja s područja Balkana koje već tradicionalno susjedima dodjeljuju maksimalnih 12 bodova, a ostatak bodova pošteno dijele ovisno po većini granice koju dijele s dotičnim susjedom. Logično, pjesme s područja bivše Jugoslavije ove se godine u europskim medijima (koji se uopće bave Eurosongom) najviše seciraju, a Kraljevi ulice, uz Crnogorca, gotovo jednoglasno imaju najmanje šansi za pobjedu, pa i za ulazak u finale.

Logično, srpska predstavnica Jelena Tomašević i pjesma "Oro", koju je napisao Željko Joksimović, najviše se spominju u medijima - Joksimović je voditelj Eurosonga i visoko rangirani autor te "parade kiča", a svaki trenutak u Beogradu koristi za promociju ovogodišnje pjesme. "Oro" se nalazi i na vrhu ljestvica kad su kladionice u pitanju - ispred Srbije zasad je tek Rusija, odnosno Dima Bilan koji je prije dvije godine osvojio drugo mjesto.

Novinarima su, dijelom zahvaljujući priči o siromaštvu, zanimljivi i makedonski predstavnici - Tamara, Vrčak i Adrijan. Njihova pjesma "Let Me Love You" nailazi na pozitivne reakcije na probama, ali Makedonci se, kao ni godinama dosad, ne spominju kao favoriti - ni kad je riječ o "balkanskom lobiju", niti u slučaju pobjede. Slično je i sa Slovenkom Rebekom Dremelj i njezinom pjesmom "Heavy Wheater", koju spominju kao najljepšu sudionicu Eurosonga, no u njezinoj pjesmi uglavnom ne vide pobjednički potencijal.

"Laka nije za Eurosong", zaključili su brojni predstavnici medija u Beogradu. Opravdano, naime, smatraju da se predstavnik Bosne i Hercegovine ne uklapa u brojne "redikule" na Eurosongu, a poistovjećuje ga se s "cirkusantima". "Laka ima posebnu priču i jedva čekamo da završi Eurosong, pa da vidimo kako zapravo funkcionira", pišu mediji skandinavskih zemalja koje je, očekivano, u Beogradu najviše zainteresirao.

"Zauvijek volim te" maštoviti je naziv pjesme Stefana Filipovića, predstavnika Crne Gore, natjecatelja koji će na kladionicama, u slučaju pobjede, sretnicima donijeti milijune - jedan je od posljednjih na listi, a ni mediji se u Beogradu ne otimaju za intervjue.

D.K.
Foto: Eurovision.tv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara