Evo do kad Bill Gates nije djeci dao koristiti pametne telefone i zbog čega

Evo do kad Bill Gates nije djeci dao koristiti pametne telefone i zbog čega
Screenshot: YouTube

BILL GATES poprilično je strog kad su u pitanju djeca i njihovo korištenje tehnologije. U nedavnom intervjuu za The Mirror otkrio je kako njegova djeca nisu smjela imati mobitel do 14. godine.

"Često postavljamo vremenske granice nakon kojih nema korištenja tehnologije, a u njihovim slučajevima to im pomaže da idu spavati u razumno vrijeme", rekao je. Dodao je kako njegova djeca ne smiju koristiti mobitele za stolom, no mogu ih koristiti za zadaću i učenje.

Njegova djeca, Jennifer Katharine (22), Rory John (19) i Phoebe Adele (16), iznad su granice za posjedovanje pametnog telefona, no i dalje ne smiju imati Appleove proizvode - zahvaljujući Gatesovu dugogodišnjem rivalstvu sa Steveom Jobsom.

I dok se njegove roditeljske odluke nekima čine oštre, istraživanje iz 2016. godine, Kids & Tech: The Evolution of Today’s Digital Natives, pokazalo je kako je prosječna dob kad dijete dobije pametni telefon sad 10,3 godine.

"Mislim da će ta granica pasti još niže, jer roditelji su umorni od davanja svojih pametnih telefona djeci", kaže za New York Times Stacy DeBroff iz marketinške tvrtke Influence Central.

James P. Steyer, CEO neprofitne organizacije Common Sense Media, koja pregledava sadržaj i produkte za obitelji, rekao je kako i on ima jedno strogo pravilo kad je riječ o mobitelima. "Dobiju ga kad krenu u srednju školu i samo kad su dokazali da se mogu kontrolirati". Ipak, dodaje kako nema magičnog broja. "Ne postoje dva ista djeteta, nema magičnog broja. Broj godina djeteta nije bitan kao njegova odgovornost ili razina zrelosti", kaže.

PBS Parents napravio je listu pitanja koja bi si roditelji trebali postaviti prije nego djeci kupe prvi mobitel:

- koliko su vaša djeca nezavisna?

- "moraju" li vaša djeca biti u kontaktu s vama iz sigurnosnih razloga - ili društvenih?

- koliko su odgovorni?

- mogu li prihvatiti koncept ograničenja za minute razgovora i preuzete aplikacije?

- možete li im vjerovati da neće slati poruke tijekom nastave, smetati drugima svojim razgovorima te da će funkcije poruka, fotografija i snimki koristiti odgovorno (ne za sramoćenje ili uznemiravanje drugih)?

- trebaju li zaista pametni telefon koji im može služiti za slušanje glazbe, gledanje filmova, igranje igara te kao veza za internet?

- trebaju li nešto što odaje njihovu lokaciju prijateljima - ili možda i strancima - kao što neke aplikacije dopuštaju?

- želite li to plaćati? (probajte se suzdržati kad vam kažu da im je novi pametni telefon pao u WC školjku...)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara