Evo kako je Noć muzeja izgledala diljem Hrvatske

Evo kako je Noć muzeja izgledala diljem Hrvatske

Foto: HINA

PREDSJEDNICA Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović otvorila je u petak navečer u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) Noć muzeja i predložila da iduća, 12. Noć muzeja, bude posvećena dvjema ženama istinskim heroinama hrvatske povijesti i umjetnosti - Mariji Jurić Zagorki i Slavi Raškaj.

Predsjednica Grabar Kitarović je naglasila kako ju raduje što je ovogodišnja 11. Noć muzeja posvećena jednome od najvećih donatora hrvatske kulture - biskupu Josipu Jurju Strossmayeru koji je bio uvjeren da su kultura, znanost i umjetnost istinski pokretači društvenog razvoja. Dodala je kako je to i njezino osobno uvjerenje te da je ponosna što predsjednici mnogih država kada dolaze u posjet Hrvatskoj žele odati osobito poštovanje baš Josipu Jurju Strossmayeru.

Zagrebački muzeji tradicionalno su pripremili bogati program, u okviru kojega uz stalne postave donose dodatne sadržaje, radionice, projekcije filmova, koncerte, nove izložbe.Karlovac

Noć muzeja u Karlovcu i Ozlju približili su građanima uz uobičajene muzejske sadržaje i nekoliko pravih poslastica, među kojima su i arheološki dokazi o tome da je kršćanstvo na ovim prostorima bilo prisutno u razdoblju između 3. i 5. stoljeća. Građani su uz stručno vodstvo svaki puni sat mogli razgledati hidroelektranu Ozalj, takozvanu "Munjaru", izgledom nalik dvorcu, koja je u pogonu od 1908. godine sve do danas, a kao i prethodnih godina, vatrogasci su pokazali kako su se nekad borili protiv vatre. Posebna atrakcija bilo je i najstarije gradsko vodocrpilište Borlin, koje unatrag godinu dana ima također vrlo atraktivan muzejski postav.

Osijek

Izložbe u Muzeju likovnih umjetnosti, Muzeju Slavonije, Glavne straže i Galeriji "Waldinger" u Tvrđi, nekoliko umjetničkih radionica i glazbeni programi, dio su aktivnosti kojima su se osječke kulturne institucije uključile u ovogodišnju priredbu "Noć muzeja". U Muzeju likovnih umjetnosti posjetitelji mogu besplatno razgledati izložbe "7. Dani grafike: Bakropisi i bakrorezi iz plemićkih zbirki Slavonije i Srijema" retrospektivu "Đuro Seder 1953. - 2015" te izložbu "Strossmayer u našem Muzeju“.

"Svoje programe uvijek prilagođavamo svim generacijama kako bi svima u muzeju bilo zanimljivo. Muzejska publika podiže se i odgaja od malih nogu, zato smo i program Noći muzeja započeli već u 17 sati te smo dosta programa prilagodili i mlađoj publici kroz razne zanimljive radionice. Cilj nam je tako izgraditi naše buduće posjetitelje, a Noć muzeja je prilika da im naše programe približimo na jedan zanimljiv način“, kazala je za Hinu Leonilda Conti, ravnateljica osječkog Muzeja likovnih umjetnosti.

Zadar

U 11. Noći muzeja, Zadar je dobio novi izložbeni prostor u samostanskom kompleksu sv. Nikole, gdje je Međunarodni centar za podvodnu arheologiju (MCPA) izložbom "Hrvatska podvodna baština" otvorio galeriju i predstavio rezultate dosadašnjih podvodnih arheoloških istraživanja.

MCPA devet godina provodi istraživanja, a osim rezultata dobivenih sa sustavno istraživanih lokaliteta, predstavljeni su i rezultati rekognosciranja, odnosno površinskog pregleda morskog dna iz podmorja Dubrovačke, Šibensko-kninske, Zadarske, Istarske županije i Darde u Osječko-baranjskoj županiji. "Budući da smo ograničeni prostorom, napravili smo uži izbor eksponata restauriranih u našoj radionici i izložili ih u desetak vitrina. Kada jednog dana bude uređen muzej u Crkvi sv. Nikole, javnost će dobiti uvid u sve što radimo od 2007. godine, rekao je Mladen Pešić, podvodni arheolog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rijeka

Noć muzeja u Rijeci tradicionalno je privukla tisuće posjetitelja u riječke muzeje, a oni su mogli među ostalim razgledati jučer otvoreni drugi dio stalnog postava Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja.

Uz glavne programe, muzeji i galerije tradicionalno su priredili glazbene programe, nagradne igre i radionice, a posjetitelji su se mogli okrijepiti uz čaj, kuhano vino i kolače.

Split

Tisuće Splićana i njihovih gostiju iskoristilo je ovu noć kako bi na  20 mjesta u gradu tijekom šest sati obišli sve muzeje, galerije, knjižnice i druge ustanove koje su im u ovogodišnjoj "Noći muzeja" ponudili brojne izložbe, predavanja, radionice i koncerte.

Posebno je zanimljivo bilo u Dioklecijanovim podrumima gdje je u organizaciji Muzeja grada Splita posjetiteljima bio ponuđen "švedski stol kulture" u čijoj su organizaciji sudjelovali svi zaposlenici, i 40 volontera. Od mnoštva programa najviše pažnje izazvala je organizirana potraga za blagom cara Dioklecijana. Grupe posjetitelja su se izmjenjivale svakog punog sata, a prvi su u potragu krenuli najmlađi, djeca iz dječjih vrtića.

Svi su posjetitelji dobili putovnicu i s Indianom Jonesom i Larom Croft kroz prošlost su krenuli u akciju potrage za blagom. Mnoštvo je posjetitelja, posebice štovatelja Matka Trebotića, privukla  Galerija umjetnina u kojoj je predstavljen novi postav suvremene umjetnosti iz njihovog fundusa autorica Marije Stipišić-Vuković i Jasminke Babić "Umjetnost i društvo".  U 21 sat je izveden performans Matka Trebotića "U počast Josephu Beuysu".  

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara