Evo zbog čega vas kava tjera na veliku nuždu (nije kofein)

Evo zbog čega vas kava tjera na veliku nuždu (nije kofein)
Ilustracija: Instagram

SVI ZNAMO da poslije kave često moramo na zahod, no znanstvenici još nisu u potpunosti sigurni zašto taj napitak ima laksativno djelovanje. 

Sigurni su jedino u to da "zov prirode" nakon ispijanja kave nije posljedica kofeina. 

Znanstvenici sa Sveučilišta u Teksasu tri su dana štakorima davali beskofeinsku kavu i onu regularnu te otkrili da je učinak jednak. Mobilnost njihovih crijeva povećala se u oba slučaja.

S obzirom na to da štakori imaju fiziologiju sličnu ljudskoj, zaključili su da će i ljudi ići na zahod bez obzira na to koju vrstu kave konzumiraju. 

"Štakorima se nakon tri dana tretmana kavom povećala mobilnost mišića tankog crijeva", kazao je glavni autor studije Xuan-Zheng Shi.

To znači da su štakori, baš kao i ljudi, nakon kave morali obaviti nuždu, a ustanovljeno je i da se broj bakterija u njihovu izmetu smanjio. 

Znanstvenici su ovim istraživanjem htjeli ustanoviti može li kava pomoći kao laksativ ljudima koji nakon operacija pate od konstipacije. 

Pretpostavljaju da su za laksativno djelovanje kave zaslužna njezina kisela svojstva (pH 5.0 - 5.1).

Ustanovili su da viša razina želučane kiseline, koja nastaje zahvaljujući klorogenoj kiselini iz kave, aktivira rad probavnoga trakta.

Uz to, ispijanje kave povećava količinu probavnog hormona gastrina, koji opušta mišiće analnog otvora. Istodobno, omiljeni napitak povećava razinu kolecistokinina, koji oslobađa enzime žuči i regulira pražnjenje crijeva. Riječ je o hormonu probavnoga sustava koji sudjeluje u probavi masnoće i proteina te djeluje kao neuropeptid.

Kada je riječ o maloj nuždi, zna se da kofein iz kave djeluje diuretično i potiče pojačano lučenje tekućine iz organizma.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara