Favorita Beovizije izbacuju zbog "kosovske provokacije"?

Favorita Beovizije izbacuju zbog "kosovske provokacije"?

NAJVEĆI favorit ovogodišnje Beovizije je pjesma "Zavet" ženske grupe Beauty Queens, međutim kosovski motivi kojima obiluje mogli bi joj zasmetati u pobjedi, pa čak i sudjelovanju na manifestaciji koja će se, unatoč nemirima zbog samostalnosti Kosova, ipak održati. Njen autor Vlado Graić, koji je napisao prošlogodišnju pobjednicu "Molitvu", kaže kako ne vidi u čemu je problem, no stihovi "Tako dalek i nem, ja ne znam dal' smem, da te svojim zovem" u Srbiji izazivaju negativne reakcije.

Neki od sudionika skorašnje Beovizije tražili su od organizatora da se pjesma "Zavet" izbaci iz natjecanja ili da se u njoj barem izmijene one riječi koje ih podsjećaju na nedavno odcjepljenje Kosova. Ipak, pjesma se po pravilniku nakon predavanja komisiji ne smije mijenjati, pa je njezino sudjelovanje na Beoviziji zasad upitno, unatoč činjenici kako se Kosovo niti išta vezano za tamošnju političku situaciju u pjesmi ne spominje.

I drugi favorit Beovizije, pjesma "Oro" koju izvodi Jelena Tomašević, nailazi na oprečne reakcije, prvenstveno zato što mnoge podsjeća na "Lane moje" i "Lejlu", uspješnice Željka Joksimovića koje su se na Eurosongu izvrsno plasirale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Beovizija odavno obilježena političkim previranjima

Srpski izbor za Pjesmu Eurovizije odavno je poznat kao mjesto pogodno za incidente, a vrhunac je dosegnut 2006. godine, kad su članovi grupe No Name umjesto pljeska dobili boce, jaja pa, čak, i kamenje na pozornici. U užem krugu za pobjedu, naime, našli su se kao predstavnici Crne Gore, a za odlazak na Eurosong borili su se protiv Flamingosa, predstavnika Srbije.

Iako su službeno pobijedili, publika u Areni nije prihvatila stanje na bodovnoj tablici pa se grupa No Name usred izvođenja pjesme pokupila s pozornice, a nekoliko dana kasnije objavljeno je kako na Eurosong odlaze Flamingosi. Nekoliko tjedana nakon toga Crna Gora proglasila je neovisnost.

D.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara