Femi Kuti večeras u Tvornici

U ZAGREBU ponovo gostuje svjetska glazbena zvijezda Femi Kuti i njegov prateći sastav The Positive Force. Ako ste prije nešto više od dvije godine zaobišli afričke ritmove na Jarunu, danas imate priliku ispraviti grešku.

Večeras s početkom u 21 sat Femi će u Tvornici održati koncert na kojem će promovirati svoja dva albuma  - "The Best of" i "African Shrine". Album "The Best of" već je izišao u distribuciji kuće Aquarius, dok se za live album "African Shrine" ne zna hoće li se pojaviti na hrvatskom tržištu.

Femi Kuti odrastao je slušajući afrobeat. Najstariji je sin nigerijskoga glazbenika osnivača afrobeata Fele Anikulapa Kutija čiji je kredibilitet u ovoj vrsti glazbe već priznat od ljubitelja ove glazbe, što potvrđuje i 77 izdanih albuma. Uz to što je bio cijenjen pjevač, kompozitor, saksofonist, klavijaturist i plesač, Fela je vodio stranku koju je osnovao te je bio jedan od kandidata za nigerijskog predsjednika.

Femi je izgleda nastavio tamo gdje je njegov otac stao. Kada je 1977. nigerijska vojska napala Kalakutu Femi je krenuo u svoju vlastitu ideološku i kreativnu borbu. Osjećajući pritisak promjena vlasti u Nigeriji krenuo je u potragu za ljudima za bend, što je kulminiralo okupljanjem The Positive Force 1986. godine. Nigerija je bila premala za ovakvog virtuoza te 1991. godine zajedno s bendom otišao u Pariz gdje ga je publika prepoznala kao world music afričkog glazbenika desetljeća.

1995. godine izdao je svoj prvi album "Femi Kuti", koji ga lansira u zvijezde afričkog world musica. Taj album je unio toliko noviteta u afrički world music da je album još uvijek vrlo popularan i tražen iako je od njegovog izdavanja prošlo više od 9 godina.

Nedugo nakon očeve smrti Femi potpisuje ugovor s MCA-em i objavljuje svoj drugi album "Shoki Shoki", te kreće u osvajanje svjetskog glazbenog tržišta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara