Film o Sylviji Plath razljutio njezinu kći

Film o Sylviji Plath razljutio njezinu kći
FRIEDA HUGHES, kći pjesnika Teda Hughesa i Sylvije Plath, kojoj je bilo samo dvije godine kad je Plath 1963. počinila samoubojstvo, napisala je pjesmu u kojoj je napala film u produkciji BBC-a o životu i smrti njezine majke.

Oscarom ovjenčana glumica Gwyneth Paltrow igrat će Sylviju Plath u filmu pod naslovom ´Ted i Sylvia´, koji nastoji ponoviti uspjeh BBC-jevog filma ´Iris´, o književnom geniju Iris Murdoch.

BBC Films, podružnica korporacije koja stvara filmove, odbacila je optužbe o bezosjećajnosti, tvrdeći kako je film načinjen na ´odgovoran i nesenzacionalan´ način.

Pjesma Friede Hughes, koja će biti objavljena u sljedećem broju časopisa Tatler, optužuje BBC da je njezinu majku pretvorio u komercijalni proizvod - ´lutku Sylviju Samoubojicu´.

Frieda Hughes odbila je surađivati s autorima filma i uskratila dozvolu da se koristi bilo koji od stihova Sylvije Plath.

´Misle da bih im trebala prepustiti riječi svoje majke

Kako bi ih stavili u usta svojeg čudovišta

Njihove lutke Sylvije Samoubojice´, glasi pjesma.

Drugi dio pjesme kaže:

´Žderači kikirikija, zabavljeni
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smrću moje majke, otići će kući,

Svaki od njih noseći u sebi svoje sjećanje na nju

Beživotnu - suvenir

Možda kupe video-snimku´.

Frieda Hughes također je optužila producente da su je gnjavili da sudjeluje u cijeloj priči usprkos njezinom odbijanju, te izjavila da neće ići pogledati film.

David Thompson, čelni čovjek BBC Films-a, odgovorio je na kritike izjavom: ´Naravno da se jako brinemo za osjećaje obitelji, ali vjerujemo da smo filmu pristupili na odgovoran i nesenzacionalan način. Stvaramo izbalansirani film koji će predstaviti obje priče te slaviti izvanredan genij koji su dijelili´.

Plath i Ted Hughes bili su među najslavnijim pjesnicima 20. stoljeća, a Hughesova posljednja knjiga, zbirka pisama u stihovima upućenih Sylviji Plath, ´Birthday Letters´, ponovno je rasplamsala interes za ovaj par.

On se protivio bilo kakvoj dramatizaciji svojeg života. Igrat će ga, međutim, Daniel Craig, čija je prethodna uloga ona gangstera Connora Rooneyja u filmu ´Put do uništenja´.

Nakon što je Ted Hughes umro od raka 1998. godine, Frieda Hughes započela je bitku s njegovom drugom suprugom Carol oko prihoda od njegovih rukopisa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara