Filmski mjuzikl ´Chicago´ favorit za Zlatni Globus 2003.

Filmski mjuzikl ´Chicago´ favorit za Zlatni Globus 2003.

FILMSKI mjuzikl ´Chicago´ dominirao je popisom nominacija za Zlatni Globus 2003., kojim počinje razdoblje dodjele nagrada u Hollywoodu koje će završiti u ožujku dodjelom Oscara.

Svečanost dodjele Zlatnih globusa, rezultat izbora Udruge stranih novinara na radu u Hollywoodu, koja često najavljuje i ishod dodjele Oscara, predviđena je za 19. siječnja.

´Chicago´, koji dočarava taj grad iz zlatnog doba jazza, dobio je ukupno osam nominacija, među kojima onu za najbolji mjuzikl, najboljeg glumca (Richard Gere) i najbolju glumicu (Renee Zellweger i Catherine Zeta-Jones).

Film priča o odvjetniku, kojeg igra Richard Gere - kojeg prvi put vidimo kako pleše i pjeva - i dvije nadarene pjevačice koje su se upoznale u zatvoru.Na drugom je mjestu ´The Hours´, film utemeljen na životu spisateljice Virginije Woolf u 20-im godinama prošlog stoljeća, koji je zaradio sedam nominacija, među ostalima za najbolji dramski film, najbolju glumicu (Nicole Kidman i Meryl Streep) i najbolji scenarij.Za njim slijedi ´Adaptation´ Spikea Jonzea (´Biti John Malkovitch´), sa šest nominacija - za najbolju komediju, najboljeg glumca u komediji (Nicolas Cage), najbolju sporednu glumicu (opet Meryl Streep) i najboljeg redatelja.

Po pet nominacija zaslužili su povijesna freska ´Gangs of New York´ i gorko-slatki film ´About Schmidt´.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
´Čikaški gangsteri odnijeli su uvjerljivu pobjedu nad newyorškim, iako se smatralo da će biti obrnuto´, izjavio je u četvrtak analitičar filma Tom O´Neil.´Gangs of New York´ Martina Scorseseja nominiran je u kategorijama najboljeg dramskog filma, najboljeg glumca za Daniela Day-Lewisa (Leonardo Di Caprio nije nominiran u ovom, već u filmu ´Catch Me if You Can´ Stevena Spielberga) i najboljeg redatelja.´About Schmidt´ nominiran je za najbolji dramski film, najboljeg glumca (Jack Nicholson, kojem je sav tisak uputio pohvale za ulogu običnog čovjeka shrvanog zbog ženine smrti) i najboljeg redatelja (Alexander Payne).Među ostalim filmovima koji su dobili nominacije nalazi se ´Far from Heaven´ Todda Haynesa sa četiri, među ostalima i za najbolju glumicu Julianne Moore.

´Gospodar prstenova: Dvije kule´ i ´Moje grčko vjenčanje´ dobili su svaki po dvije nominacije, isto kao i ´Frida´, film posvećen slikarici Fridi Kahlo, koju utjelovljuje Salma Hayek, nominirana za najbolju glumicu.

´The Pianist´ Romana Polanskog, dobitnik Zlatne palme iz Cannesa, također je nominiran u kategorijama najboljeg filma i najboljeg glumca (Adrian Brody).Michael Caine nominiran je za najboljeg glumca u filmu ´The Quiet American´, inspiriranom romanom Grahama Greenea.

Konačno, u kategoriji filma izvan engleskog govornog područja nominirani su španjolski ´Hable con ella´ Pabla Almodovara i kinesko-francuska produkcija ´Balzac et la petite tailleuse chinoise´, film o dvojici adolescenata poslanih u logor za preodgoj tijekom kineske kulturne revolucije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara