Financijski pritisnuti Hollywood počeo rezati honorare superzvijezdama

Financijski pritisnuti Hollywood počeo rezati honorare superzvijezdama

IAKO su ovo ljeto mnogi holivudski blockbusteri imali dobre rezultate, a neki, poput "Pirata s Kariba 2" razbijali rekorde gledanosti, šefovi losanđeleskih studija su još uvijek pod snažnim dojmom krize koja je pogodila američku filmsku industriju prošle godine.

Zbog toga se poduzimaju mjere usmjerene na smanjivanje troškova, pa su tako u mnogim holivudskim studijima zabilježena masovna otpuštanja. Ipak, daleko veću pažnju javnosti će izazvati trend da se dosada neprikosnovenim filmskim zvijezdama, uključujući i one koji nisu pristajali na nastup za honorar ispod 20 milijuna US$, počinju rezati plaće i honorari.

Holivudski izvori tako navode da je "Paramount" prisilio Toma Cruisea da se prije snimanja "Nemoguće misije 3" odrekne uobičajenog postotka profita navodeći povećane troškove proizvodnje i mogućnost da se otkaže projekt. Filmski studio "Sony" je pak sličnim "prijateljskim uvjeravanjem" natjerao Cameron Diaz na mnogo skromniji honorar u romantičnoj komediji koja se upravo namjerava snimati.

Bill Mechanic, nekadašnji šef studija "20th Century Fox" koji je u legendu ušao snimanjem "Titanica", tvrdi kako je Hollywood postao žrtvom vlastitog star-sistema, odnosno kako je dugo vremena vladalo mišljenje da filmovi služe promociji zvijezda umjesto da zvijezde promoviraju filmove.

Tako se prilikom svakog novog projekta prvo išlo angažirati velike zvijezde i sklapati megamilijunske honorare, a tek poslije toga bi se razmišljalo o troškovima produkcije ili kvaliteti samog filma.

Takva praksa u posljednje vrijeme nema opravdanje na kino-blagajnama, o čemu svjedoči 10 najgledanijih filmova 2005. godine. Od njih su samo tri - "Rat svjetova", "Charlie i tvornica čokolade" i "Gospodin i gospođa Smith" - na plakatu imali zvijezde, dok su ostali publiku mamili specijalnim efektima ili time što predstavljaju nastavke odranije popularnih filmova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Praksa megamilijunskih honorara zvijezdama je počela studijima donositi gubitke čak i ako filmovi uopće ne budu snimani. Tako je nedavno "Paramount" otkazao snimanje komedije "Believe It or Not" s Jimom Carreyem kada je budžet prešao 120 milijuna američkih dolara. "Used Guys", zajednički projekt Carreya i Bena Stillera, je pak obustavljen od strane "Foxa" nakon što je prešao 90 milijuna američkih dolara. Međutim, u oba slučaja su glavni glumcima isplaćeni megamilijunski honorari isto kao da su se filmovi snimili i imali uspjeh na kino-blagajnama.

Denzel Washington je, pak, prikupio honorar od 15 milijuna američkih dolara za film "Američki gangster" koji nikada neće biti snimljen, jer se studiju "Universal" više isplatilo obustaviti projekt nego riskirati dalje gubitke nakon što je budžet prešao 80 milijuna američkih dolara.

I dok glasine govore da je "Universalov" horor-film "Bell Witch" pod sličnim znakom upitnika, a Reese Witherspoon već sada inkasirala 24 milijuna američkih dolara, neke od holivudskih superglumaca u novim projektima nastupaju za ono što su donedavno smatrale ponižavajućom "sićom".

Tako je Brad Pitt pristao glumiti Jessea Jamesa u spektakularnom vesternu za "samo" 750.000 američkih dolara. Slična je stvar s gotovom svim glumcima nominiranim za ovogodišnje "Oscare", uključujući i dobitnika Philipa Seymoura Hoffmana čiji honorari za nastup u filmovima predstavljaju "dno dna" za holivudske zvjezdane standarde.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara