Ford Focus Vignale – elegancija pokreta

Ford Focus Vignale – elegancija pokreta

JEDNO od najvećih iznenađenja na salonu automobila u Parizu pripremio je Ford. Najavivši svjetsku premijeru novog Focusa, nitko nije očekivao da bi se istovremeno mogao pojaviti i atraktivni koncept na njegovoj osnovi.

Ford Focus Vignale je koncept kojim Ford daje do znanja da je sposoban stvoriti atraktivan  automobil nabijen emocijama u okviru europskih standarda. Nakon brojnih američkih koncepata, mašta se konačno oslobodila i kod europskih kolega, te je stvoren privlačan automobil velikih mogućnosti.

Pri vizualnom oblikovanju otvorenog Focusa, dizajneri su uzor našli u najboljim majstorima iz talijanske škole dizajna, što je potvrdio i glavni dizajner Ehab Kaoud. Također, dodijelivši konceptu ime Vignale, Ford se direktno zahvalio legendarnom dizajneru Alfredu Vignaleu, koji je godinama surađivao s europskim ogrankom Forda.

CC (coupe-cabriolet) koncepcija vozila čini najnoviji Fordov koncept dostojnim suparnikom automobilima kao što su Peugeot 307 i Renault Megane u CC izvedbi i pritom ide korak dalje. Naime, svojim elegantnim linijama i snažnim imidžom, Focus Vignale bi, ukoliko sve to zadrži u serijskoj varijanti, mogao postati prvi premium model u klasi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kao i svi koncepti, Vignale plijeni pažnju mnogim atraktivnim detaljima. Tako je za otvaranje vrata dovoljno dotaknuti retro ručicu od brušenog aluminija, a vrata će se sama (pomoću elektromotora) otvoriti.

Izuzmemo li unikatnu (Amalfi) boju eksterijera i plavo-zelenu nijansu stakla, koje prozračnim tonovima stvaraju poseban ugođaj, posjetiteljima će za oko sigurno zapeti kotači. Kromirani alu-naplatci s deset krakova imaju promjer od čak 20 inča, a izvedbom upotpunjuju dinamičan karakter vozila.

Luksuz i neizostavna igra boja se nastavljaju i unutra. Putnički prostor presvučen je kožom  u kombinaciji svijetle Amalfi i crne Abalone boje, čiji kontrast stvara posebnu atmosferu. Retro detalji su pažljivo uklopljeni u cjelinu kojom dominira moderna elektronika, danas neizostavna u
automobilskoj industriji.

Ford Focus Vignale je stvoren u najkraćem roku zahvaljujući super-snažnim računalima koje je Ford dao na raspolaganje svojim dizajnerima. Koncept je izvrstan primjer korištenja moderne tehnologije u osjetljivim područjima kao što je dizajn, gdje dominiraju emocije, mašta i individualni pristup. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara