Ford MA – produhovljeni koncept

ZVIJEZDA nedavno održane izložbe u Muzeju moderne umjetnosti u Los Angelesu zasigurno se zove MA. Originalni koncept u potpunosti odgovara temi izložbe, a to je Retrofuturizam.

Ime MA potječe iz istočnjačke filozofije, a doslovni prijevod bi bio «prostor između». Da, MA svojom pojavom ispunjava prostor između emocionalnog i racionalnog, umjetnosti i znanosti.

Vozilo je u potpunosti kompjutorski dizajnirano, a izrađeno je iz kombinacije tradicionalnih (bambus) i modernih (ugljična vlakna, aluminij) materijala. Također, na vozilu nema zavara već su korišteni zakovični spojevi, točnije njih 364 ostvernih zakovicama iz titana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tek nekoliko dijelova je obojano, dok je ostatak ostavljen netaknut, čime je dobiven minimalistički dojam. Čak 96 % strukture vozila moguće je reciklirati, a u vozilu nema nikakvih ulja, ljepila odnosno po okoliš opasnih materijala. Za pogon koncepta brine se elektromotor, čime je zaobiđen problem ispušnih plinova. Naravno, predviđena je ugradnja i malog nezinskog motora.

MA je koncept, koji uz malo muke i vještine svatko može sklopiti. Vozilo dolazi u paketu sastavljenom od petstotinjak dijelova, koji se vrlo jednostavno spajaju. Kako kaže njegov dizajner J. Mays «Riječ je o vozilu za hobi., koje se može sklopiti u svakoj garaži. Idealan hobi, zar ne?».

Cjelokupna izložba koja će trajati do 9. ožujka iduće godine posvećena je jednom od najplodnijih Fordovih dizajnera, J. Maysu. Odkad je 1997. pristupio Fordu, Mays je stvorio nekoliko izuzetnih vozila među kojima i modele inspirirane slavnom prošlosti, kao što su Thunderbird, Forty-Nine (koncept) i GT.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara