Francuski glazbenici protiv glazbene industrije

Deseci francuskih glazbenika, intelektualaca i političara kritiziraju, kako kažu, "represivnu" borbu glazbene industrije protiv ljudi koji ilegalno preko interneta skidaju glazbu.

Ta je kampanja jedna od prvih takvih u Europi, a ujedinila je glazbenike i slušatelje glazbe u otporu prema taktici glazbene industrije da tuži ilegalne "downloadere".

Stotine surfera webom diljem Europe suočene su s tužbama zbog skidanja glazbenih fileova pomoću sustava peer-to-peer (P2P).

"Osuđujemo tu represivnu i neprimjerenu politiku od koje strada samo nekolicina žrtvenih jaraca", rekli su sudionici kampanje koju vodi tjednik Le Nouvel Observateur. "Poput još najmanje osam milijuna Francuza, i mi smo skidali glazbu s interneta i potencijalni smo kriminalci", kaže se u otvorenome pismu. "Zahtijevamo prestanak tih smiješnih tužba".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poznati umjetnici poput Manua Chaoa, Matthieua Chedida (M) i Yanna Tiersena, autora glazbe za film Amelie, sudionici su kampanje nazvane "Oslobodimo glazbu!".

Ministar industrije u Francuskoj Patrick Devedjian rekao je kako se slaže da je "svaka kampanja slijepe i okrutne represije ne samo nedjelotvorna, već i šteti svima kojih se tiče". No, rekao je za televiziju TF1, "iluzorna je koncepcija prema kojoj sve može biti besplatno".

(Hina) xvm ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara