Frankfurter Allgemeine Zeitung o Thompsonovom koncertu: Lijepe, domoljubne pjesme

"Koncert hrvatske superzvijezde Thompsona je zakrčio put do Ballsporthalle tisućama auta s hrvatskim zastavama. Oko pet tisuća Hrvata iz Stuttgarta, Münchena, Berlina, iz Belgije, Francuske i Nizozemske, među njima i puno obitelji s djecom, došli su na koncert. Još popodne stiglo je 40 autobusa na kat. Atmosfera na Silostrasse zbog toga je prije podsjećala na nastup hrvatske nogometne reprezentacije nego na rock koncert", piše  Allgemeine Zeitung.

Zanimljivo je kako ni Thompsonov koncert u gradu na Majni nije prošao bez kontroverzi: FAZ, koji se u Njemačkoj svaki dan prodaje u preko 300 tisuća primjeraka, nije propustio napomenuti da se pjevača iz Hrvatske povezuje sa ekstremizmom i koketiranjem sa fašizmom.

"Frankfurt ne smije dati prostora neofašistima"

"Unatoč brojnim obožavateljima, Thompson, koji se pravim imenom zove Marko Perković, nije bez kontroverzi. Predbacuje mu se desničarski ekstremizam i veličanje hrvatskog fašizma za vrijeme Drugog svjetskog rata. U prosvjednom pismu frankfurtske podružnice SPD-a (njemačke socijal-demokratske partije) navodi se kako Thompson svojim pjesmama veliča hrvatski nacionalizam. "Barem u jednoj pjesmi veliča Antu Pavelića, nacističkog vođu Hrvatske u 40-im godinama, kaže SPD. "Frankfurt ne smije dati prostora neofašistima bilo koje nacionalnosti", traže socijalisti.

Frankfurtski list otkriva kako su se na kraju smirile strasti zahvljujući Franji Akmadži, predsjedniku Hrvatskog društva u Frankfurtu: "Početkom prošlog tjedna dobio sam poziv mladeži SPD-a u kojem sam zamoljen da prevedem neke tekstove na njemački. To sam i učinio i vrlo brzo se uzbuđenje oko koncerta smirilo", izajvio je Akmadža.

Prije su tekstovi bili žešći

"Prije su tekstovi bili žešći", objašnjava Akmadža i dodaje: "Thompson je u Hrvatskoj postao poznat za vrijeme Domovinskog rata. Naravno da su tekstovi čovjeka koji se u tom ratu borio onda bili jako domoljubni", kaže Akmadža i navodi kako se u novim Thompsonvim pjesmama radi o ljubavi, obitelji, religiji i Perkovićevoj povezanosti s domovinom.

FAZ napominje kako su hrvatske vlasti protiv Perkovića 2003. provele istragu zbog poticanja na nacionalnu mržnju. Dario Kozjak s hrvatskog radio programa Croradio.eu izjavio im je kako Pekrović "pjeva lijepe pjesme o papi, kršćanstvu i životu" i da nije nikakav ekstremist.

"I obožavatelji, koji pred Ballsporthalleom stoje  majicama s crveno-bijelim hrvatskim grbom, ili zamotani u zastave svoje domovine ne shvaćaju kritiku pjevača. Oni ove večeri jednostavno žele uživati u tome da tijelima daleko od domovine mogu biti Hrvati.", u miroljubivom tonu završava tekst frankfurtskog dnevnika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara