Gay muškarac dobio smrtnu kaznu umjesto zatvora, objašnjenje porotnika je bolesno

Gay muškarac dobio smrtnu kaznu umjesto zatvora, objašnjenje porotnika je bolesno
Foto: South Dakota Dept. Of Correction

AMERIKANAC koji je osuđen za ubojstvo dobio je smrtnu kaznu nakon što je porota odlučila kako bi previše uživao u zatvoru zato što je homoseksualac.

Charles Rhines osuđen je jer je izbo radnika u dućanu do smrti. Troje porotnika otad je istupilo te su priznali da je bilo puno predrasuda tijekom rasprave. "Ako je gay, šaljemo ga tamo gdje želi ići", rekao je jedan, piše Metro.

Vrhovni sud u utorak je odbacio žalbu, što znači da Charlesa čeka izvršenje smrtne kazne, što je odluka koja je razbjesnila mnoge, prije svega LGBT+ udruge.

Odvjetnica Ria Tobacco rekla je: "Sudska šutnja poslala je duboku zabrinjavajuću poruku o vrijednosti života LGBT ljudi.''

Rhines je do smrti izbo radnika u dućanu s krafnama u Južnoj Dakoti 1992. godine. Godinu dana kasnije osuđen je na smrt, a pred sudom je izrečeno kako je porota znala da je gay.

U spisima Vrhovnog suda stoji kako je jedan porotnik rekao kako "homoseksualac ne bi trebao moći provesti život s muškarcima u zatvoru", a raspravljalo se i o njegovim potencijalnim cimerima. 

"Neki porotnici smatrali su da bi život u zatvoru bez mogućnosti uvjetne kazne za Rhinesa bio zabavan. Pa su odlučili osuditi ga na smrt", pisala je Tobacco Mar u New York Timesu.

"Sud bi trebao iskoristiti sljedeću priliku da ispravi ovu pogrešku i prepozna da predrasude protiv ljudi koji su LGBT ne bi trebale igrati nikakvu ulogu u američkom kazneno-pravnom sustavu. Međutim, to će vjerojatno doći prekasno za gospodina Rhinesa", zaključila je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara