Gipsy Kings dolaze u Zagreb

Vodeći vokal Nicolas Reyes sin je proslavljenog flamenco pjevača Josea Reyesa, koji je s Ricardom Bailardom, znamenitim flamenco gitaristom, poznatijim pod nadimkom Manitas de Plata, činio duo koji je 60-ih i 70-ih prošlog stoljeća bilježio višemilijunsku prodaju svojih albuma te oduševio Johna Steinbecka, Charliea Chaplina, Pabla Picassa, Milesa Davisa i Salvadora Dalija. Majstorsko gitarističko umijeće i strastvenost u pjevačkom izričaju zaštitni su znak autentičnog glazbenog idioma poznatijeg kao rumba flamenco ili rumba Gitano, koji Kingsi njeguju.

Nevjerojatan je njihov nezapamćen uspjeh u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje su u kronike ušli kao najprodavaniji francuski sastav Novog kontinenta ikada i možda najpoznatija neamerička grupa, a uspjeh je tim značajniji jer ne pjevaju na engleskom, već na romskom narječju poznatom kao Gitane.

U početku su ponajviše svirali na privatnim zabavama, ponekad i na onima bogatih i slavnih (primjerice, rođendanska zabava Brigitte Bardot 1978.), a od hita "Bamboleo" (1987.) s platinastog debitantskog albuma, Gipsy Kingsi dominiraju top-ljestvicama world music scene te su prodali više od 14 milijuna albuma širom svijeta, od čega više od 4 milijuna samo u SAD-u. Njihov album "The Best of the Gipsy Kings" bio je na top listama više od godinu dana, a albumi kao "Mosaique", "Allegria", "Este Mundo", "Gipsy Kings Live", "Love & Liberte", "Tierra Gitana", "Cantos de Amor" i "Volare".

The Very Best of Gipsy Kings osigurali su sastavu neprekidan niz uspješnica što su zauzele mjesta na Billboardovim ljestvicama Latino, world music i pop-hitova. Glazba Gipsy Kingsa korištena je u brojnim filmovima, poput "Fearless" Petera Weira i "The Big Lebowski" braće Coen (fantastična obrada hita Hotel California grupe The Eagles). O sastavu su snimljena i dva dokumentarna filma - "Tierra Gitana" istražuje romske korijene Kingsa i bogato flamenco naslijeđe ugrađeno u temelje njihova uspjeha, kao i jedinstvenu kulturu i tradiciju nedjeljive od glazbe Kingsa, a film je sniman sredinom 90-ih na koncertima Kingsa i u romskim naseljima Arlesa. Drugi je dokumentarni film snimka neponovljivo sjajnog nastupa Kingsa u Washingtonu.

Pretposljednji album, "Roots", sniman je u južnofrancuskom gradiću St-Andre-de-Bueges i nominiran je za Grammyja, a - kao što mu ime govori - predstavlja povratak Gipsy Kingsa izvorima flamenca i romske kulture. Posljednji album, "Pasajero", izašao je početkom 2007. i osvojio i publiku i kritiku svojom svježinom i bezvremenskom privlačnošću. Kingsi s obiteljima i dalje žive na jugu Francuske, međusobno se sporazumijevajući na Gitaneu, radeći ono što su njihove obitelji oduvijek radile: pronoseći sjajnu glazbenu baštinu romske zajednice svojim neponovljivim gitarističkim i vokalnim umijećem.

Osim Gipsy Kingsa koji u Zagrebu gostuju na sam Dan Grada 31.svibnja u Domu sportova, u Zagrebu će ove godine gostovati i Isabel Bebel Gilberto s brazilsko-američkom predgrupom Forro In The Dark (11. lipnja u Tvornici kulture) te jazz pijanist i skladatelj Joe Zawinul (25. lipnja, također u Tvornici kulture).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara