Gjuro Kaiser i leksikon ćevapa

Gjuro Kaiser i leksikon ćevapa

KAO što znate (ako ne znate, sram vas bilo), jedan od servisa Index.hr-a je Kuharica, koju naši vrijedni posjetitelji pune raznoraznim receptima. Jedan od naših vjernih posjetitelja, Gjuro Kaiser, se zaista potrudio i svima nama podario pravi pravcati leksikon ćevapa.

Gjuro je u Indexovu kuharicu unio čak 83 recepta za najrazličitija jela, a čak 20 (da, dvadeset) recepata odnosi se na, pogađate i sami, ćevape.

Zahvaljujući Gjuri Kaiseru, u kuharici Index.hr-a možete pronaći recept za bugarske, mađarske, lovačke, tirolske, leskovačke, karlovačke, makedonske ćevape, kao i za ćevape od konjetine, puževa i vrganja, svinjetine... svakom pravom ćevapoljupcu (nadamo se da će ova riječ uskoro ući u službeni hrvatski jezik, ako već nije) Gjuro Kaiser je otvorio vrata raja.

Na forumu Index.hr-a nedavno se raspravljalo o "tajni ćevapa", odnosno o ispravnom načinu pripreme smjese za ovaj balkansko-turski specijalitet.

Neki su diskutanti tvrdili da se radi o točnom omjeru dvije vrste mesa (najčešće govedina i janjetina), dok su neki naglašavali važnost dugotrajnog mljevenja mesa, kao i hlađenje smjese u hladnjaku koje bi, prema nekim gurmanima, trebalo trajati više od 24 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako je vjerovati, po našem mišljenju, upućenijim diskutantima s Indexovog foruma, najbolji ćevapi na prostorima bivše Jugoslavije jedu se (ili su se jeli) u Sarajevu, Travniku i Banja Luci. Što se tiče inozemstva, "najbolje mjesto svih vremena i kontinenata" što se tiče ćevapa je Kebab-house/restaurant Beyti u Istanbulu. Detaljan opis restorana Beyti pročitajte na Index.hr forumu.

Ipak, kako ne bi sve ostalo na teoretiziranju i zazubicama izazvanim čitanjem opisa jedenja "najboljih ćevapa na svijetu", najbolje da sami provjerite svih 20 recepata za ćevape Gjure Kaisera, pa nam javite koji vam se najviše svidio.

Dobar tek!

 1. Ćevapi od govedine
 2. Ćevapi od govedine s preljevom od vina
 3. Ćevapi od govedine i svinjetine
 4. Ćevapi od govedine i teletine
 5. Ćevapi od govedine i ovčetine
 6. Ćevapi od govedine, svinjetine i ovčetine
 7. Ćevapi od govedine, teletine i svinjetine
 8. Ćevapi od svinjetine, teletine i ovčetine 
 9. Ćevapi od teletine i svinjetine
 10. Bugarski ćevapi
 11. Bosanski ćevapi 
 12. Leskovački ćevapi
 13. Mađarski ćevapi
 14. Lovački ćevapi
 15. Tirolski ćevapi
 16. Makedonski ćevapi
 17. Karlovački ćevapi
 18. Ćevapi od konjetine
 19. Ćevapi od puretine
 20. Ćevapi od puževa i vrganja
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara