Gnjusan izazov na TikToku: Tinejdžerice glume da su žrtve obiteljskog nasilja

Gnjusan izazov na TikToku: Tinejdžerice glume da su žrtve  obiteljskog nasilja
Foto: TikTok

NOVI izazov na društvenoj mreži TikTok u kojem tinejdžerice pomoću šminke izgledaju kao da su pretučene, naišao je na brojne osude. Korisnici društvenih mreža poručili su da na ovaj način romantiziraju nasilje i izazivaju PTSP kod stvarnih žrtava nasilja. 

Mlade djevojke na društvenim mrežama insceniraju razne situacije u kojima se pretvaraju da su žrtve nasilja, a jedna je snimila i video u kojem je "upucana". 

@taylore.rae

##pov you want to trust the girl you kidnapped so you make her order you and her pizza... (this used to be a trend, but i don’t think i ever did it)

♬ original sound - laurendelinda37
@cliocrowhurst

POV: You’re repeating your husband’s vowels to him after you get in an accident and he leaves saying it made you unattractive ##pov ##foryou ##fyp

♬ beeebeee am here - ohrobin
@jenniferjordi

##POV you go on a date with your abusive boyfriend and it doesn‘t end well

♬ I Don't Want To Set The World On Fire - The Ink Spots

Pravobraniteljica za žrtve nasilja u Engleskoj i Walesu Vera Baird upozorila je da trenutačne mjere zbog covida-19 predstavljaju neviđeni rizik za žrtve obiteljskog zlostavljanja.

"Sadašnja situacija zbog pandemije mogla bi dovesti do značajnog broja djece i mladih koji su izloženi obiteljskom zlostavljanju", naglasila je. 

"Ovakvi videozapisi ponovno traumatiziraju žrtve", kazala je za Daily Dot Miriam Torres, zagovornica prevencije seksualnih napada i osnivačica udruge Zbog onoga što se dogodilo. 

Uznemirujuće je i da više od četvrtine roditelja priznaje da ne zna da takav sadržaj uopće postoji. Mnogi dopuštaju djeci koja su mlađa od tri godine da pregledavaju videozapise, dok anketa na Facebooku otkriva da se donja dobna granica od 12 godina potpuno zanemaruje. Aplikacija je već optužena za nekoliko smrtnih slučajeva, a upozorava se i na to koliko je jednostavno korisnicima TikToka lagati o njihovoj dobi. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara