Gola Ratajkowski ustala protiv zabrane pobačaja: "Naša tijela, naša odluka"

Gola Ratajkowski ustala protiv zabrane pobačaja: "Naša tijela, naša odluka"
Foto: Instagram

VIJEST da je američka savezna država Alabama usvojila gotovo potpunu zabranu pobačaja uznemirila je mnoge, ne samo u SAD-u, nego i diljem svijeta.

Osim činjenice da se ženama oduzima pravo izbora, ono što je posebno razbjesnilo mnoge je činjenica da je tu odluku donijelo 25 bijelih muškaraca. Zakon će stupiti na snagu šest mjeseci nakon što ga potpiše guvernerka Kay Ivey. Alabama će, kada zakon stupi na snagu, zabraniti pobačaj u bilo kojem slučaju. 

Emily Ratajkowski tek je jedna od mnogih koji su odlučili progovoriti protiv zabrane.

Ratajkowski je svoju poruku poslala pored fotografije na kojoj je gola, što ne iznenađuje, jer je redovito naglašavala da sa svojim tijelom ima pravo raditi što želi, a ne samo ono što moralisti od nje očekuju.

"Ovog tjedna, 25 starih bijelaca glasovalo je za zabranu pobačaja u Alabami, čak i u slučajevima incesta i silovanja. Ti ljudi na vlasti nameću svoju volju nad ženskim tijelima kako bi održali patrijarhat i produljili industrijski zatvorski kompleks, tako što sprječavaju žene s niskim ekonomskim mogućnostima da odluče da ne žele rađati. Države koje pokušavaju zabraniti pobačaj su države koje imaju najveći udio crnih žena. Sve se vrti oko klase i rase te je riječ o izravnom napadu na temeljna ljudska prava koja žene u SAD-u zaslužuju i koja štiti presuda Roe protiv Wadea. Naša tijela, naša odluka", napisala je Emily.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara