Guardian hvali našu regiju: Povoljni kutak Hrvatske mogao bi biti nova Toskana

Guardian hvali našu regiju: Povoljni kutak Hrvatske mogao bi biti nova Toskana
Foto: 123RF

"NAJBOLJI način da dođete u Rovinj, u hrvatskoj regiji Istri, jest brodom: Prvo će vam u oči upasti crkva, a potom i grad koji strmo pada ispod nje. Automobili su zabranjeni, ulice su preuske, a kamenje presklisko pa smo ulovili buggy iz luke uz slastičarnice naviše. S vrha brda, gdje se mačke protežu poput sjena na suncu, odlučujemo koje ćemo otoke posjetiti tog dana", započinje opis svog boravka u Istri novinarka britanskog Guardiana Eva Wiseman.

U članku pod naslovom "Istra: Povoljni kutak Hrvatske mogao bi biti nova Toskana" ističe da bi hrvatski poluotok mogao postati nova Toskana za milenijalce. 

"Trajekti odlaze svakog sata, napunjeni ljudima koji su spremniji od nas, opremljeni bocom vode i debelim slojem kreme za sunčanje. Jednog dana biramo Veliki Brijun i njegove rimske ostatke, skromni safari-park i slona. Sljedećeg dana krećemo na Crveni Otok, na kojem žuti živopisni dvorac lebdi u moru, a obitelji zauzimaju svoj teritorij ručnicima. Tijekom vrućeg popodneva, česti vriskovi iz mora podsjećaju nas na još jedno stopalo razrezano na oštre stijene. Vraćamo se u pansion raskrvavljeni, ali oduševljeni. Tako nam dani prolaze - plivanje, sladoled, šuma, riba. Skok do otoka, malo domaće tjestenine, rasprave oko vrućine. Je li ovo savršena destinacija za odmor", opisuje.

Podsjeća da je Istra poluotok u obliku srca na sjeverozapadu Hrvatske, s gustim brdima ispunjenima tartufima i obalom koja svjetluca. 

"Ovo je Toskana za milenijalce, na hranu utječe obližnja Venecija (Italija je kontrolirala ovo područje do 1947.), maslinici u unutrašnjosti proizvode nagrađivana ulja, a more je plave boje savršene za Instagram, okruženo popločenim ribarskim selima. S puno nižim cijenama od talijanskih destinacija, s kojima je se uspoređuje, privlači mlađu publiku. Jeftini letovi od Pule do Velike Britanije tek su nedavno uvedeni pa nema puno Britanaca", dodaje.

Ističe da je dio šarma Istre njena mogućnost da ponudi dva, čak tri različita odmora, često u istom danu.

"Pula je napučeni lučki grad okupljen oko rimskog amfiteatra sagrađenog u 1. stoljeću. Izvorno je korišten za borbe s gladijatorima, a sada se u njoj priređuje manje krvava zabava u obliku jazz koncerata i filmskih festivala. Podzemne komore - nekada korištene za divlje životinje i mrtve gladijatore - sada ugošćuju stvari primjerenije modernom turizmu - opremu koja se koristi za proizvodnju maslinova ulja", opisuje Eva.

Potom navodi da, otkako su Rimljani zamijenili istarske čemprese maslinicima, područje je postalo poznato po hrani koju nudi - ulju, salami, sirevima i tartufima. Eva je s prijateljima u Buzetu išla u potragu za tartufima. Nakon toga nagradili su se ručkom u tri slijeda s tartufima koje su pronašli. 

"Nakon povratka u Rovinj, gdje su ulice postale ružičaste zbog zalaska sunca, jurimo na plažu da se rashladimo. Te smo večeri jeli svježu ribu na rubu litice i gledali starce kako rone ispod nas", opisala je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara