Hana Hadžiavdagić prisjetila se opsade Sarajeva: Želite čuti što je izolacija?

Hana Hadžiavdagić prisjetila se opsade Sarajeva: Želite čuti što je izolacija?
Screenshot: Instagram

ČINI se da su Hani Hadžiavdagić dozlogrdile žalopojke ljudi u izolaciji pa ih je odlučila podsjetiti kako je ona u djetinjstvu preživjela opsadu Sarajeva koja je trajala 1425 dana. 

"Hoćete čuti što je izolacija svi vi kojima je strašno teško?" započela je ona. 

"Opsada Sarajeva bila je jedna od najdužih opsada u povijesti modernog ratovanja i najduža opsada jednog glavnog grada ikada. Trajala je 44 mjeseca, 1425 dana. Od 5. travnja 1992. do 20. veljače 1996., a u prosjeku je 329 projektila ispaljivano na grad dnevno. Sveukupno je ispaljeno oko 50.000 tona topničkih projektila", napisala je. 

Ona je u to vrijeme bila dijete. 

"Ja sam imala sedam godina kad je opsada ili izolacija krenula, nisam imala djetinjstvo, to mi se nikada neće moći nadoknaditi", piše Hana. 

Prisjetila se i kroz kakve su nestašice i opasnosti prolazili. 

"Tijekom opsade, grad je bio gotovo potpuno odsječen od ostatka države 1425 dana te je nastala nestašica hrane, struje, plina, lijekova i vode. Sarajlije su znale ići do rijeke Miljacke radi napajanja ili prvog vodovoda gdje su često bili izloženi vatri iz snajpera ili su ta mjesta granatirana", navodi. 

"Nije li vam dosta ili hoćete i fotke da upotpunimo gradivo? Jaooo, djeca vam idu u online školu. Jaooo, Hana i ostala djeca iz tadašnjeg Sarajeva išla su u školu u podrum, do škole su ih gađali snajperom, a ponekad je i cijeli razred masakriran granatom. Saberite se, ne jadikujte, nije vam ništa. Živi ste, zdravi, najedeni, napijeni i ugrijani. Hrlite na boga i stvarno ste za kolektivnu šamarčinu", poručila je ona. 

"I baš zato što vam nije ništa osim izolacije, hoću da znate da 1.5.2020. svi ćemo biti na moru, pijuckati koktele, prepričavati ovo... ne znam kako da nazovem... i smijati se videima iz karantene", zaključila je. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara