Harambe je najveći online hit nakon "haljine koja mijenja boju" i svi se pitaju zašto

Harambe je najveći online hit nakon "haljine koja mijenja boju" i svi se pitaju zašto

Foto: Instagram/Twitter/Cincinnati Zoo

PROŠLA su skoro tri mjeseca otkako je ubijen Harambe, gorila iz zoološkog vrta u Cincinnatiju koji je nastradao nakon što je dijete nepažljivih roditelja upalo u njegov kavez.

Nakon smrti Harambe je od anonimne životinje dogurao do statusa super junaka, hit memea i najpoznatijeg internetskog primata.

Ako ne pratite kretanja na društvenim mrežama, Harambe vam je možda promakao, ali radi se o memeu koji je poprimio nevjerojatne viralne razmjere nalik Ice Challengeu ili haljini koja "mijenja boje". Tu su pretjerane posvete, viralni slogani "dicks out for Harambe", ali i neke rasističke objave (iako je afroamerička zajednica odigrala važnu ulogu u inicijalnoj popularizaciji memea).

Potpisuju se peticije da mu se u Bijeloj kući podigne spomenik, da ga se pretvori u počasnog Pokemona, da završi na novčanici od 50 dolara ili da Cincinnati promijeni ime u Harambe City. Ankete su pokazale da bi Harambe, kada bi se vratio među žive i sudjelovao u predsjedničkim izborima, uživao povjerenje čak 2% glasača savezne države Texas, a njegove su majice viđene na konvenciji republikanaca i okupljanjima gamera na QuakeConu gdje je osvanuo i ovaj "hram" u čast poginulog.

Harambe je službeno proglašen "memeom ljeta", a baš kao što smo prošle godine razbijale glave oko boje haljine, ove godine oplakujemo Harambea (s odmakom, naravno).

Mainstream mediji u čudu su promatrali ovu pojavu na društvenim mrežama. Jednima nije bilo jasno što se događa, drugi su ga otpisali kao klasično internetsko ponašanje, a treći nisu mogli vjerovati da se održao toliko dugo. Naravno, postoje i oni koji su prepoznali onu negativnu stranu koja ih je "uvrijedila" (ili kako se god zvalo ono kad novinari glumataju uvrijeđenost da bi skupili klikove).

No, sve je to uobičajeno. Iako neki odu predaleko. 

Što zapravo dogodilo Harambeu?

Gorila Harambe 27. svibnja proslavio je 17. rođendan. a već 28. svibnja u njegov kavez upalo je četverogodišnje dijete, a ono što je uslijedilo donekle se razlikuje od verzije do verzije. Harambe je povukao dijete, izvukao ga iz prokopa u koji je upalo i stao je iznad njega. Zaposlenici zoološkog vrta uvjereni su da je dijete bilo u opasnosti, ali neki svjedoci tvrde da je Harambe očito želio "zaštititi dijete".

Zaposlenici su upucali gorilu i na mjestu ga ubili.

Odlučili su se na bojevu municiju vjerujući da bi Harambe mogao loše reagirati na strelice za uspavljivanje što bi ga moglo natjerati da naudi djetetu u slučaju da sredstvo za uspavljivanje ne počne djelovati na vrijeme.

Internet je reagirao očekivano. Histerija se otela kontroli, a javnost je osudila zaposlenike zoološkog vrta koji su prema njihovom mišljenju reagirali pogrešno, a na udaru kritike našla se i majka djeteta. Uslijedili su prosvjedi i bdijenja pred zoološkim u Cincinnatiju i drugim zoološkim vrtovima u zemlji, a bio je i trending tema na Twitteru.

Harambe - više od gorile

Prosvjednici su vjerovali da je ubojstvo bilo nepotrebno iako su mnogi stručnjaci naknadno izjavili da je ubojstvo jedina sigurna opcija. No, te ne znači da glasniji neće biti upravo oni koji nemaju pojma, ali imaju mišljenje. Oni smatraju da je to okrutno i to je to. Doduše, nitko im ne može osporiti da je zatvaranje divljih životinja u kaveze okrutno.

Istog tjedna tisuću izbjeglica poginulo je pokušavajući prijeći Mediteransko more kako bi ušli u Europu, ali vijest o gorili bila je važnija. Naravno, to je neke zasmetalo, a zasmetalo ih je i to što su zaključili da je život gorile važniji od života djeteta i njegove majke. Uz sve to, i majka i dijete su Afroamerikanci pa to priči daje i dodatnu dimenziju.

Sve to raspravu je podiglo na višu razinu, a kako to i obično biva, prenapuhana se priča ispuhala i ljudi su shvatili da više energije gube na priču oko Harambea nego na sam događaj.

A tada se u priču uključuje internet.

Kako je nastao meme

Postoje dva izvora na kojima je započeo Harambeov meme put. Za početak, mnogi su brzo primijetili da je situacija izmakla kontroli pa su se odlučili našaliti na račun maratonskih opraštanja od gorile koja su znala potrajati i po devet sati.

 

I just wanna know why this program was #NINE 9 hours long? ???? #RIP #Harambe #RIPHarambe #repost #rp @brose40

Fotografiju objavljuje Lyle E. WhoDat Henderson (@princelylehenderson)

Tu je i afroamerička zajednica na Instagramu koja je u šali stvorila posvetu velikim junacima koje smo izgubili pa su uz Michaela Jacksona i Princea stavili i fotografiju gorile kako bi naglasili koliko je javnost sklona olako prijeći preko smrti običnih crnaca.

Međutim, omiljeno oružje rasista je uspoređivanje crnaca s majmunima pa je Harambe brzo završio i kao oružje rasista.

Harambe se pokazao kao idealan meme jer koristili su ga svi, ali s drukčijim povodom. Ako ste htjeli mogli ste isprdati i medijsku histeriju, i liberale, i konzervativce, ali ga iskoristiti i u negativne svrhe.

Dakako, postoje i oni koji su bili iskreno tužni zbog smrti gorile. No, na njih je malo tko obraćao pažnju. Predstavnici zoološkog vrta u Cincinnatiju izjavili su da ne vide ništa smiješno u "memefikaciji": "Naša se zoo-obitelj još uvijek oporavlja, a neprestano spominjanje Harambea otežava nam da krenemo dalje".

Početkom srpnja pojavila se i fraza "dicks out for harambe", a ideja se brzo proširila i u priču se uključila i akcijska legenda Danny Trejo čije je uključivanje priču podiglo na višu razinu.

Međutim, kako god gledali na ovo, ne radi se o običnom memeu jer posvete Harambeu u isto su vrijeme i ironične i iskrene, a na kraju dana, Harambeov meme održava i sjećanje na njega.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara