Harry Potter čini čuda u SAD-u i Kanadi

Harry Potter čini čuda u SAD-u i Kanadi
USPJEH najnovije zgode o pustolovinama Harryja Pottera uvelike nadmašuje očekivanja knjižara u Sjedinjenim Državama i Kanadi koji priznaju da nikada nisu prodali toliko primjeraka tijekom vikenda.

"Očekivali smo da ćemo u prvom tjednu prodati milijun primjeraka. U stvari, prodali smo ih za vikend", rekao je u nedjelju iznenađeni Steve Riggio, predsjednik lanca Barnes and Noble, u razgovoru za CBSMarketwatch, lanac internetske prodaje.

U knjižarama i putem Interneta, prvog dana izlaska na tržište prodano je 896.000 svezaka "Harryja Pottera i velereda Feniksa". Barnes and Noble je u prvom satu, u noći s petka na subotu, prodao 286.000 primjeraka, ili 80 u sekundi.

"Moramo priznati, istaknuo je Riggio, da je prodaja Harryja Pottera proteklog vikenda donijela veću zaradu od filma Hulk u kinima, čemu nema presedana".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema podacima specijalizirane tvrtke Exhibitor Relations Co., "Hulk" je proteklog vikenda, u kojemu je premijerno prikazan u SAD-u i Kanadi, zaradio 62,6 milijuna dolara, što je rekord za film u lipnju.

Riggio je dodao da je u njegovim knjižarama prodano ukupno deset milijuna primjeraka petog sveska sage o Harryju Potteru.

Američka dostavna služba FedEx priopćila je pak da je u subotu isporučila 400.000 knjiga koje su bile naručene preko Amazon.coma. Prema podacima ovog potonjeg, narudžbe koje su pristizale na njegovu adresu i na druge adrese u SAD-u, među kojima i na adresu knjižarskog lanca Borders.com., popele su se na više od 790.000 primjeraka.

U Kanadi, knjižarski lanac Indigo Books and Music (267 trgovina pod različlitim imenima) priopćio je u nedjelju da je prvog dana prodao više od 100.000 primjeraka i da je još 100.000 primjeraka naručeno preko Interneta. Prethodni je rekord u srpnju 2000. ostvario... "Harry Potter i plameni pehar".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara