Hoće li Bush u Slovačkoj znati da nije u Sloveniji?

AmeAMERIČKI rički predsjednik George W. Bush, koji ovoga tjedna na kraju europske turneje posjećuje Slovačku, vjerojatno je neće ponovno pomiješati sa Slovenijom kao prije šest godina, ali ako to i učini, neće biti jedini.

U svojoj prvoj predizbornoj kampanji, Bush je povjerio novinarima da je puno naučio o Slovačkoj na susretu s Janezom Drnovšekom, koji je tada bio slovenski premijer.

Bushov europski kolega po gafovima, talijanski premijer Silvio Berlusconi, počinio je istu pogrešku u prosincu 2003. rekavši da je "sretan što je primio slovačkog premijera", a susreo se sa svojim slovenskim kolegom Antonom Ropom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Greške se opravdavaju činjenicom da su obje zemlje male i nove na karti svijeta, naseljene Slavenima sa sličnim jezicima i gotovo identičnom zastavom.

U inozemstvu se stoga često miješaju i nacionalne himne. Kada je slovenski predsjednik 2002. posjećivao Rumunjsku, dočekala ga je slovenska zastava ali slovačka himna.

Slovačke pošte prošle su godine morale poslati prema Sloveniji 602 kilograma pošte koja je greškom dospjela u Slovačku.

Slovenski i slovački dužnosnici nadaju se da će uskoro konfuzija prestati, barem unutar Europske unije u koju su obje zemlje ušle 1. svibnja prošle godine.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara