HRT je počeo emitirati Generala, ekipa na društvenim mrežama se ruga od sinoć

HRT je počeo emitirati Generala, ekipa na društvenim mrežama se ruga od sinoć
Screenshot: Youtube

HRT JE sinoć na svom Prvom i Trećem programu krenuo prikazivati seriju General, odnosno razlomljeni istoimeni film Antuna Vrdoljaka koji se bavi životom generala Ante Gotovine.

Prva epizoda bavi se pogibijom njegove majke i njegovim odrastanjem koje ga vodi u francusku Legiju stranaca. U jednoj je akciji teško ranjen te je nakon toga kao vojni instruktor otputovao u Južnu Ameriku. Oženio se Ximenom u Kolumbiji. Za rat u Hrvatskoj 1991. slučajno je saznao, vratio se u domovinu i priključio vojsci.

Film, koji je svoju premijeru imao ljetos na Filmskom festivalu u Puli, pobrao je mahom negativne kritike, pa bi zaista bilo čudno da je serija prošla bolje kod gledatelja. 

Pogledali smo ga još tada i zaključili da je staromodan, na momente neizdrživo patetičan, prepun klišeja i unakažen više nego nespretnom montažom. 

"Gotovina većinu vremena zvuči i djeluje kao da nije s ovog planeta niti iz ovog vremena. Gotovo bezgrešno biće koje kroz kaos ratišta prolazi neokrznuto ovozemaljskim. Njegovi trenuci slabosti rezultat su njegove anđeoske dobrote, nesebične potrage za pravdom i želje da nakon rata napokon pronađe mir i ljubav. Tu i tamo ode u akciju i kokne par četnika, ali većinu vremena lebdi pola metra iznad tla i sporadično sipa citate, životne filozofije ili se pak u domoljubno-pjesničkom ushitu divi prekrasnom hrvatskom krajoliku", napisao je naš Hrvoje Marjanović nakon što je film odgledao u Puli.

Sličan je dojam gledatelja koji su sinoć seriju gledali na HRT-u. Naime, serija je snimana kad i film te je zapravo njegova produljena verzija.

Vrdoljak je scenarij napisao na temelju knjige Nenada Ivankovića "Ratnik, pustolov i general". U filmu glume Goran Višnjić, Nataša Janjić, Olga Pakalović, Iva Kraljević, Mustafa Nadarević, Goran Navojec, Borko Perić, Tarik Filipović, Boris Svrtan, Ivo Gregurević, Rene Bitorajac i Robert Budak. 

"Generala" je u Puli u potpunosti zasjenio film "Dnevnik Diane Budisavljević". Osvojio je ukupno sedam nagrada, među kojima i one najvažnije, Veliku Zlatnu arenu za najbolji film te Zlatnu arenu za režiju koja je otišla redateljici filma Diani Budisavljević. I publika mu je dodijelila Zlatna vrata Pule, nagradu za najbolji film po mišljenju gledatelja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara