Hrvati znaju da je zastupnike bolje plaćati za nerad nego za rad

Hrvati znaju da je zastupnike bolje plaćati za nerad nego za rad
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

PAUZA! Ta riječ mnogima znači polusatni odmor u sklopu radnog vremena, no ima i onih čije se radno vrijeme sastoji od pauza. Kolektivne pauze zastupnika u Saboru u 2018 godini (u što nisu uračunati dodatni individualni izostanci)trajale su od 1-15.1, 18-28.2, 23.3-11.4, 13.7-19.9, 1-13.11, 14-31.12. Hrvati se zbog toga nisu bunili jer znaju da je zastupnike bolje plaćati za nerad negoli za rad. Uostalom, čak i kućanski aparati trebaju pauzu pa tako štapni mikser ne smijete opteretiti duže od 15 sekundi. Naši zastupnici mogu zujiti duže jer su njihove tehničke karakteristike sličnije videorekorderima.

Da zastupničko zujanje ne bi bio tek mrak pred očima nacije, ŠKART-om se prikopčaju na HRT. Satima melju i premotavaju se, a kad nešto i imaju u glavi to sažvaču i unište pa pucanje tona i slike nije rijetkost. Videorekorderi su zbog navedenih razloga izbačeni iz upotrebe, a zastupnici se, bez obzira na svoju disfunkcionalnost i ograničenost, u sve većem broju ubacuju u upotrebu. Za mnoge je radni vrhunac "stand by" opcija jer se zbog delikatnih spojeva ne smiju izlagati štetnom značenju. Naime, jako svjetlo otapa njihovu plastičnu masku, pa se od koliko-toliko funkcionalnog aparatusa pretvaraju u nepopravljivo smeće.

Stranka nikad nije odgovorna za eventualni kvar njihovog zastupnika, odnosno ako ovaj ne reproducira sadržaj kako je programom namijenjeno. Kao i VCR sistem, i zastupnike se može kontrolirati preko daljinskog upravljača jer svaki od njih dolazi s vlastitim kabelom za napajanje, nadajući se da će mu saborsko punjenje(džepova) biti dovoljno do kraja života. Najčešće je taj proces moguće "fast forward", odnosno ubrzati, te još za vrijeme prve godine mandata zastupnik odradi svoje. Ako ih sistem ne eject-ira ili im neki stop ne prekine napajanje, mogu godinama trošiti državnu energiju ne proizvodeći ni sliku ni ton. Bitno je samo ne ugasiti im "power" iskapčanjem iz vlade.

Premda je smart tehnologija odavno uzela maha, naš narod se ne odriče gluplje opcije jer ju je skupo platio. Osjećamo se važni kad uspijemo napraviti jedino što nam je dozvoljeno-zamijeniti baterije, odnosno političare. Kako Hrvati ne znaju razlikovati plus od minusa već smatraju da minus i minus čine plus, svaka promjena političara je gora od prethodne što postepeno, ali neminovno, dovodi do korozije cijelog sistema. Uskoro nikakvi premazi (preko očiju) neće moći sanirati štetu. Možda će u godinama koje slijede Hrvati shvatiti da saborsko-politički "play" ne znači rad već igru. No, bit će kasno... Politička igruša je već našla plakušu.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara