Hrvatska cirkuska skupina "The Positive Force" među deset JTCE-ovih laureata

Tekst: P.R.
Foto: Cirkuski informacijski centar

JTCE, Jeunes Talents Cirque Europe, projekt potpore mladim stvarateljima na polju suvremenog cirkusa, nakon selekcije više od 150 pisanih projekata europskih skupina te 33 work-in-progress prezentacije, donio je odluku o deset laureata JTCE-a 2009./2010.

I hrvatska skupina među deset laureata


Deset projekata baziranih u šest različitih država okuplja umjetnike iz čak jedanaest europskih nacija. Ravnopravni laureati Jeunes Talents Cirque Europe 2009./2010. su:
1. Sirkus Aikamoinen s bazom u Finskoj,
2. My!Laika s bazom u Francuskoj,
3. Frenetic Engineering s bazom u Velikoj Britaniji,
4. DeFracto s bazom u Francuskoj,
5. Subliminati Corporation s bazom u Francuskoj,
6. Nomaden VZW s bazom u Belgiji,
7. Raquel i Girisho s bazom u Španjolskoj,
8. Racehorce Company s bazom u Finskoj,
9. Mosjoukine s bazom u Francuskoj,
10. Positive Force, Hrvatska, Split.

Izabrane skupine dobit će financijsko-produkcijsku pomoć u iznosima između 12 i 20 tisuća eura, mogućnost rezidencija i mentorstva na njihovim projektima te administrativnu i drugu vrstu potpore, ali i mogućnost prezentacije svoga rada ispred 250 međunarodnih producenata u Parizu, Kopenhagenu, Gentu i Helsinkiju.

Izostanak lokalne potpore

Iako ja ostvarila značajan uspjeh na međunarodnoj sceni, cirkuska skupina nije dobila zasluženu i obećanu pomoć od lokalnih vlasti.

"Ministarstvo kulture tek je neki dan poslalo ugovor o participaciji koja je predložena u gotovo osam puta manjem iznosu od onoga koji se najavljivao prije godinu dana, kad je naša udruga ulazila u europski projekt. Positive Force i dalje čeka obećani novac od Grada Splita i splitske županije. Ovi primjeri koji pokazuju da perspektivni cirkuski umjetnici i projekti u Hrvatskoj, unatoč ignoriranju i neprepoznavanju od strane kulturne politike, uspijevaju pronaći svoj put u Europu", prokomentirao je Ivan Kralj, organizator JTCE projekta za Hrvatsku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara