Hrvatski sabor će u subotu biti osvijetljen u ljubičasto, postoji poseban razlog

Hrvatski sabor će u subotu biti osvijetljen u ljubičasto, postoji poseban razlog
Foto: Patrik Macek/Pixsell

POVODOM Međunarodnog dana svjesnosti o prijevremeno rođenoj djeci, u subotu će pročelje zgrade sabora biti osvijetljeno ljubičasto od 16 do 24 sata, čime Sabor već tradicionalno daje potporu senzibiliziranju javnosti za problematiku prerano rođene djece. 

Međunarodni dan svjesnosti o prijevremeno rođenoj djeci obilježava se diljem svijeta, a u Hrvatskoj tu inicijativu već devet godina provodi udruga Klub roditelja nedonoščadi "Palčići", navodi se u priopćenju.

Prema podacima, jedno od desetero djece rodi se prije vremena, a u Hrvatskoj je to više od 2600 djece godišnje. Uz stručnost i posvećenost visokoobrazovanih medicinskih djelatnika, prijevremeno rođenoj djeci neophodna je podrška specifičnih medicinskih uređaja, no i uz te preduvjete, posljedice prijevremenog rođenja mogu biti trajne i vrlo ozbiljne. Prijevremeno rođenje je vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od jedne godine i drugi vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od pet godina.

Ljubičasta boja globalno je simbol obilježavanja tog dana jer u vizualnom identitetu predstavlja osjetljivost i iznimnost.

Međunarodni dan svjesnosti o prijevremeno rođenoj djeci obilježit će se diljem Hrvatske različitim programima, okupljanjima roditelja i djece te predavanjima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara