I lažni doktori dio hrvatske medicinske povijesti

SLUČAJ lažnog doktora medicine koji je još nam je svježe u pamćenju uzbudio medicinske krugove i laičku javnost nije prvi u hrvatskoj medicinskoj povijesti. Prije tričetvrt stoljeća brujale su novine o slučaju lažnog ruskog liječnika zaposlenog na zagrebačkom Medicinskom fakultetu. Povijest, pa i ona medicinska, očito se ponavlja!

Poslije Oktobarske revolucije izvjestan je broj protivnika komunizma pobjegao iz Rusije u tadašnju Kraljevinu SHS. Mladi zagrebački Medicinski fakultet rado je zapošljavao afirmirane nastavnike ruskih sveučilišta. Tako je za profesora patološke anatomije izabran Sergej Nikolajevič Saltykow, sveučilišni profesor iz Jekaterinoslava. Godine 1922. Saltykow je za asistenta uzeo Viktora Vasiljeviča Jefremova (pisao se Efremov) koji je tvrdio da je diplomirao medicinu na sveučilištu u Rostovu na Donu 1916. godine. Međutim, 1925. voditelj Patohistološkog laboratorija dr. Bogdan Stipetić posumnjao je da se radi o lažnom doktoru. Izbila je afera!

Provedena je istraga, objasnio je dr. Vladimir Dugački u Liječničkim Novinama, koja je pokazala da Jefremov iza sebe ima samo osam semestara medicinskog studija. Lažni doktor našao se na sudu. Osuđen je na dvije godine zatvora, da bi više sud kaznu sveo na dva dva mjeseca, poslije čega je Jefremov odmaglio iz iz svoje rezervne domovine. Njegov zaštitnik Saltykow okomio se na dr. Stojića optužujući ga da je boljševik i špijun, da bi ga javno nazvao još visokim akademskim riječnikom i "podlacem i kujinim sinom".

Posljedica afere bila je revizija dokumenata svih ruskih "doktorskih diploma", a otada su ruski emigranti s diplomom "vrača" (što je u Rusiji bila titula za diplomiranog liječnika) mogli obavljati liječničku praksu, ali se nisu smjeli deklarirati kao doktori medicine. Jefremov, Jefremov...
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara