I među čimpanzama ima ljevaka

DIVLJE čimpanze mogu biti ljevaci ili dešnjaci, baš kao i ljudi, objavljeno je u novoj studiji nakon istraživanja provedenog među 17 čimpanzi u Nacionalnom parku Gombe u Tanzaniji.

Studija pokazuje da se većina tih čimpanzi koristila lijevom rukom kada se pokušala domoći termita, dok im je desnica bila važnija u razbijaju oraha.

"Pritom je utvrđeno da se mladunčad divljih čimpanzi koristi rukom na sličan način kako to čini i njihova majka", objavili su Elizabeth Lonsdorf i William Hopkins s Nacionalnog istraživačkog centra primata u Atlanti u svom izvješću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čimpanze u zatočeništvu koriste se uglavnom desnom rukom pri obavljanju nekih zadataka, no znanstvenici naglašavaju kako bi razlog tome mogao biti taj što su se o njima brinuli ljudi, pretežno dešnjaci.

Promatrajući čimpanze u tanzanijskoj divljni znanstvenici su vidjeli njihove izuzetno precizne pokrete rukom. "Vađenje termita zahtijeva precizne pokrete čimpanzi jer moraju stalno gurati tanki štapić suhe trave u male rupice na nekoj izbočini u drvetu ili zemlji kako bi iz nje na štapiću izvadili termite", pišu istraživači.

To što su uočili, napominju, navodi na zaključak da početak razdvajanja mozga na "lijevi" i "desni" povezan s korištenjem lijeve ili desne ruke seže pet milijuna godina u prošlost, što znači prije nego što su se prvi ljudi odvojili od svojih predaka, čimpanzi.

(Foto: Arhiva)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara