Imate kompjuter? Napravite vlastiti NLO!

IRITIRANA brojnim člancima koji se redovito objavljuju u "žutim" popularno-znanstvenim časopisima, NASA je objasnila kako se navodne fotografije NLO-a mogu napraviti u "kućnoj radinosti", uz upotrebu kompjutera.

Naslovna slika jedna je od brojnih "dokaza" o postojanju NLO-a, kakve tabloidi i loši popularno-znanstveni časopisi redovito objavljuju.No, u NASA-i tvrde kako su velika većina "lovaca na NLO-e" zapravo lovci na popularnost i naravno, honorare koje im isplaćuju tabloidi.


"Neidentificirani leteći objekt" - objavljeno u Perth Sunday Timesu

Tako bi gornja fotografija trebala predstavljati NLO oblika cigare kojeg su "lovci na NLO-e" opazili na fotografiji Sunca koju je snimio satelit projekta SOHO-a (Solar & Heliospheric Observatory). Ipak, u projektu SOHO, pokrenutom od strane Europske svemirske agencije i NASA-e, tvrde kako se radi o jednostavnoj kompjuterskoj montaži.

NASA-ini stručnjaci tvrde da mnogi "lovci na NLO-e" koriste relativno primitivne metode u svom "radu", pa tako uobičajeni postupak proizvodnje fotografija NLO-a počinje s potragom za odgovarajućom fotografijom koju je snimio neki NASA-in satelit.


Originalna slika Sunca koju je snimio NASA-in satelit

Na takvim se fotografijama traže mrlje ili snažnije osvijetljena područja, koja se potom izrezuju iz cijele slike i jako uvećaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Lijevo: Jako uvećani dio originalne slike
Desno: Dio originalne slike s dodanim glatkim rubovima


Uvećanoj se pikseliziranoj slici jednom od brojnih metoda grafičke interpolacije dodaju glatki rubovi, nakon čega se pažljivim odabirom boja fragmentu originalne slike pridodaje koliko-toliko realistični izgled.


Uvećanoj slici dodaju se i odgovarajuće boje

Tako dobivena slika se ponovo smanjuje i vraća nazad u originalnu sliku s NASA-inog satelita, nakon čega se šalje novinarima tabloida željnih senzacije.

Činjenica da je svjetlosni efekt zabilježen na originalnoj  slici zapravo potpuno prirodan efekt interakcije visokoenergetskih čestica solarnog vjetra s NASA-inim uređajima za snimanje nimalo ne smeta "lovce na NLO-e", kao ni urednike izdanja koji objavljuju takve članke. Bitna je samo jedna stvar - dobro prodaje novine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara