Indexova premijera filma "Street Dance": Hrpa komada koji plešu u 3D tehnici

Tekst: N.Š.
Foto: Borna Čavrag/ Index; Blitz

ODLIČAN odziv na Indexovu premijeru filma "Street Dance" pokazao je rastuću popularnost plesa u Hrvatskoj koja je proizašla iz popularnosti brojnih talent-emisija i natjecanja. Pogledom na plakat koji pokazuje nekolicinu atraktivnih mladih ljudi u plesnom pokretu, može se činiti da je riječ samo o još jednom filmu uz koji će dokone tinejdžerice vježbati korake za subotnje izlaske. No britanski je film zapravo odgovor na rastuću kulturu nasilja među mladima i promovira suradnju između dvije različite kulture. U njemu se sudaraju tradicionalni britanski svijet koji predstavljaju plesači klasičnog baleta te onaj moderni prikazan preko uličnih plesača.

Simpatična street dance plesačica Carly obožava ples i uživa plešući u skupini koju predvodi njen dečko Jay. Kad se skupina plasirala na finale street dance prvenstva Velike Britanije, njihov vođa Jay naglo se povukao, šokiravši ostale plesače, a posebno svoju djevojku Carly. Pod izgovorom da treba odmor od svega, nestaje iz njenog života i ostavlja je na čelu plesne skupine koja nema gdje vježbati, nema novca, a natjecanje se bliži. Nakon nekoliko kreativnih pokušaja da prikupe novac za plesni prostor, Carly slučajno nailazi na naizgled ozbiljnu, no vrlo nekonvencionalnu profesoricu baleta Helen. S njom sklapa dogovor da će smjeti koristiti njihovu dvoranu za vježbanje ukoliko poduče njene baletane uličnom plesu.

Koreografija s elementima baleta i uličnog plesa

Dogovor je, naravno, bio šok za obje strane, no mudra je profesorica plesa vrlo dobro znala što radi. Željela je potaknuti entuzijazam i strast kod svojih plesača koji su iscrpljeni rigidnim probama i još rigidnijim jelovnikom kako bi ostali vitki. Stvari se uskoro još više zakompliciraju kad shvate da se Jay pridružio konkurentskoj plesnoj skupini koja slovi za glavnog favorita street dance natjecanja. Carly je bila šokirana i osjećala se izdanom, no ubrzo je cijelu situaciju prihvatila kao dodatnu motivaciju i osmislila jedinstvenu koreografiju s elementima baleta i uličnog plesa.

Glumi i prošlogodišnji pobjednik showa Britain's Got Talent

Iako su mnogi plesni filmovi zapravo ljubavne priče, ovdje su ljubavni događaji samo kulisa mnogo širem kontekstu. Ovo je film o različitostima. Granice među kulturama, načinima plesa i životnim ciljevima postat će nevažne kad likovi shvate da ne postoje čvrsto zacrtana pravila te ne postoje niti ulični ili klasični ples, već je sve "samo ples". "Postoje pozornica i publika", rekla je profesorica Helen i uputila Carly da promijeni način razmišljanja. Ovaj je film također razbio neke predrasude, jer se na prvi pogled čini kao plitka, vesela priča za tinejdžere, no zapravo se radi o zanimljivoj analizi odnosa u modernom društvu. U "Street Danceu" će uživati publika svih dobnih skupina, a posebno ona koja uživa u plesu, jer su pojedine koreografije zaista fantastične. Glumci su redom profesionalni plesači, a mladog Eddieja koji je na kraju spasio Carlynu skupinu od diskvalifikacije, glumi prošlogodišnji pobjednik showa Britain's Got Talent.

Poseban doživljaj plesa u 3D tehnici

"Street Dance" je prvi neamerički film sniman u 3D tehnici, prvi plesni 3D film te prvi neanimirani 3D film. Gledanje složenih koreografija i kompliciranih plesnih pokreta u 3D rezoluciji poseban je doživljaj, a zahtijevao je potpuno nov način snimanja, jer 2D tehnika zahtijeva drugačiji raspored kadrova od 3D tehnike. Velika je razlika i u troškovima snimanja, jer je 3D način rada mnogo skuplji, no završni je proizvod ispao odlično i gledatelji će zasigurno primijetiti velik trud uložen u stvaranje ovog filma.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara