Iranka Golshifte Faharani potukla Angelinu Jolie i Jennifer Aniston

Iranka Golshifte Faharani potukla Angelinu Jolie i Jennifer Aniston

GOLSHIFTE FARAHANI je 25-godišnja iranska glumica koja se prema internetskoj stranici hollywood.com nalazi na prestižnom prvom mjestu ljestvice najvećih celebrityja za ovu godinu. Odmah iza nje mjesto je zauzela Jennifer Aniston, a na trećem je mjestu tek Angelina Jolie. Slijede Johnny Depp, Brad Pitt, Britney Spears, Jessica Alba, Tom Cruise, Lauren Graham i na desetom mjestu Miley Cyrus. Egzotična Golshifte rodom je iz Teherana, njezin otac cijeli se život bavi kazališnom i filmskom režijom, a njezina starija sestra Shaghayegh Farahani također je renomirana iranska glumica. Već u dobi od 14 godina, Golshifte je osvojila svoju prvu filmsku nagradu i to za glavnu ulogu u filmu "The Pear Tree" redatelja Dariusha Mehrjuija. Nažalost, ni jedan od 18 filmova koje je snimila nije osvojio neku nagradu, a posljednjih godina radi isključivo s najpoznatijim iranskim redateljima poput Dariusha Mehrjuija, Bahmana Ghobadija ili Rasoola Mollagholipoora.

Prva glumica u američkom filmu nakon islamske revolucije 1979. godine

Iako hollywood.com nije jasno obrazložio razlog zbog kojeg je ovu manje-više nepoznatu glumicu postavio na prvo mjesto ispred najvećih holivudskih glumaca, nagađa se da je razlog tomu uloga u filmu Ridleyja Scotta "Body of Lies" u kojoj stoji uz bok Leonardu DiCapriju i Russellu Croweu. Golshifte Farahani je prva iranska glumica koja se od islamske revolucije iz 1979. godine pojavila u nekom holivudskom filmu i to u novom remek-djelu Ridleya Scotta.

Do tog je glumačkog angažmana došla iznimno teško jer iranski umjetnici obično moraju tražiti posebnu dozvolu iranskog Ministarstva kulture za rad u stranim agencijama. Kad se glumica nakon cijele potrebne papirologije napokon zaputila u Hollywood, zaustavili su je u teheranskoj zračnoj luci i zabranili izlazak iz zemlje. Nakon priložene papirologije i višesatnih razgovora i opravdavanja pred očima vlasti, glumica je dobila dopuštenje za izlazak iz zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aktivistica za očuvanje okoliša

U filmu "Body of Lies" glumi Aishu, medicinsku sestru koja brine o Rogeru Ferrisu, CIA-inom špijunu kojeg pošalju na zadatak u Jordan a kojeg glumi Leonardo DiCaprio. Osim toga, dobila je nagradu Crystal Simorgh kazahstanskog međunarodnog filmskog festivala za ulogu u filmu "M for Mother" redatelja Rasoula Mollaqolipoura. Taj je film nominiran i za nagradu Oscar. Dok ne glumi i ne svira klavir kojem je posvetila cijeli svoj život, glumica je aktivistica za očuvanje okoliša i ambasadorica u borbi protiv tuberkuloze u Iranu.

L.V.
Foto: Guliver/Getty Images

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara