Iranke između Hidžaba i visoke mode

HIDŽAB, odnosno obavezno pravilo odijevanja, još od Islamske revolucije 1979. godine zahtijeva da Iranke nose odjeću koja u potpunosti krije oblik tijela i pokriva kosu, a čak i najmanji spomen bilo kakve mode u tamošnjem bi vjerskom establišmentu izazivao opće zgražanje.

Pa, ipak, prošloga je mjeseca u Teheranu održana prava modna revija.

Doduše, poneke revije održavale su se i ranije u tajnosti nečijeg privatnog doma, ali ovoga su puta vlasti dozvolile modnoj dizajnerici Mahli Zamani da održi jednu u javnosti. Iako ne baš u doslovnom smislu te riječi, jer je u sportsku dvoranu u kojoj je revija održana dopušten ulaz samo ženama. Muškarci i fotografi ostali su s vanjske strane vrata.

Činjenica da su reviju vidjele samo odabrane žene konzervativce nije nimalo omela u otporu i kritičnosti. "Oduzeti islamsku odjeću iranskim muslimankama jedan je od zlih ciljeva stranaca", grmio je konzervativni dnevni list Džomhuri Islami.

Za mnoge islamske svećenike odijevanje čadora, odnosno u doslovnom značenju šatora, nužan je dio očuvanja ženske čestitosti. Ali, provođenje hidžaba znatno je ublaženo posljednjih godina. U javnosti mnoge mlade žene nose hlače i kapute do koljena, a marame na glavama sve su opuštenije. A kada se nađu iza zatvorenih vrata, na sigurnome, pa skinu kapute i marame, na vidjelo često izlazi zapadnjačka odjeća.

Zamani je na svojoj modnoj reviji predstavila kolekciju odjeće s tradicionalnim perzijskim dizajnom za koju se nada da bi mogla pomiriti nepomirljivo, odnosno postići kompromis između zapadnjačke mode i hidžaba.

"Kulturni je izazov oživjeti tradicionalne perzijske kostime. Zašto bi uvozili modu sa zapada? Moje kolekcije su dobro prihvaćene i donijet će potrebnu promjenu u islamskom načinu odijevanja žena", rekla je Zamani, ujedno izdavačica prvog iranskog ženskog modnog magazina Lotusa.

Zemani smatra da bi Iranke trebale nositi bojama i krojem živahniju odjeću od postojeće, a da to istodobno ne narušava islamske vrijednosti. Neke psiholozi također smatraju da Iranke pate od depresije zbog crne odjeće kakvu inače nose.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara