Isključivo ženski vagoni razljutili neke Japance

POJAČANA kampanja tokijskih željeznica da zaštite žene od napasnika povećanjem broja isključivo ženskih vagona razljutila je neke Japance.

Nekoliko tokijskih željezničkih tvrtki uvelo je isključivo ženske vagone u ponedjeljak u sklopu napora da se riješi problem muškaraca koji koriste prevelike gužve u vlakovima kako bi dodirivali žene.

U istraživanju provedenom prošle godine u Tokiju gotovo su dvoje trećine žena u dobi od 20 do 40 godina izjavile da su bile napastvovane u vlaku.

"Ne možemo učiniti baš puno što se tiče gužve, a takav je zločin teško spriječiti čak i u suradnji s policijom", kazao je glasnogovornik željezničke tvrtke Odakyu Electric.

"Putnice su tražile isključivo ženske vagone", dodao je.

Neki muškarci podržavaju ograničenja koja bi se odnosila samo na vrijeme velikih gužvi, ali su se drugi požalili da bi rezerviranje jednog vagona samo za žene pogoršalo gužvu u ostatku vlaka.

"Isključivo ženski vagoni su način diskriminacije muškaraca", rekao je jedan protivnik te kampanje za dnevnik "Asahi Shimbun".

Broj prijavljenih incidenata 2004. bio je 2.201, što je najveća brojka dosad i tri puta veća od one iz 1996. godine.

No neke žene imaju i druge razloge zbog kojih traže odvojeno putovanje od muškaraca. "Ne volim miris alkohola i duhana", kazala je jedna žena za "Asahi Shimbun".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara