Isprobajte ovaj jednostavan recept za slasne gingerbread čovječuljke
JEDAN OD najpopularnijih i najprepoznatljivijih kolačića u svijetu zasigurno su gingerbread čovječuljci. Možemo ih nazvati i čovječuljci od đumbira, medenjaci ili paprenjaci, no to je manje bitno.
Od sastojaka za ove preslatke čovječuljke trebat će vam:
115 grama maslaca, omekšanog
160 grama smeđeg šećera
115 grama melase ili meda
1 veliko jaje
2 žlice vode
340 grama glatkog brašna
1 čajna žličica sode bikarbone
pola žličice soli
2 žličice mljevenog đumbira
pola žličice mljevenog cimeta
pola žličice mljevenog muškatnog oraščića
pola žličice mljevenog papra
Postupak:
Mikserom izmješajte omekšali maslac i smeđi šećer dok ne postane fina homogena smjesa. Umutite melasu ili med, jaje i vodu. U drugoj posudi umutite preostale suhe sastojke te postepeno umutite kremu. Kada ste dobili prhko tijesto, podijelite ga na pola, oblikujte u kugle te stavite u hladnjak na najmanje pola sata. Jako je bitno dobro ga ohladiti kako biste ga poslije mogli lijepo razvaljati.
Pećnicu prethodno zagrijte na 350 stupnjeva. Kada ste ohladili tijesto, na lagano pobrašnjenoj površini razvaljajte svaki dio na debljinu oko 2 do 3 centimetra. Sada uzmite kalupe za čovječuljke i krenite izrezivati oblike. Na masni papir za pečenje redajte kolačiće te ih pecite osam do 10 minuta dok rubovi ne postanu tvrdi.
Sada kreće najzabavniji dio - pomoću jestivih boja za crtanje ispucajte svoju kreativnost te ukrasite čovječuljke po želji. S ovom smjesom možete napraviti i gingerbread tradicionalnu kuću, ali će vam za nju trebati malo više truda i pažnje.