Iz Australije se vratila u Hrvatsku: "Ovo je predivna zemlja, ali ima tri velika problema"

Iz Australije se vratila u Hrvatsku: "Ovo je predivna zemlja, ali ima tri velika problema"

Foto: Instagram

ROĐENA Vukovarka Adriana Kuprešak, koja je od svoje prve godine odrastala u Australiji, odlučila se vratiti u Hrvatsku. Njeni roditelji ostali su u Australiji, a Adriana je u kasnim 20-ima odlučila doći u zemlju u kojoj je dosad provodila svako ljeto.

"Odlučila sam napustiti Sydney jer nisam osjećala povezanost s australskim načinom života i shvatila sam da nemam što izgubiti ako se preselim. Plan mi je bio nemati plan i slijediti srce, koje me dovelo u Hrvatsku", rekla je za Croatia Week.

Ispričala je da je njen otac bio poznati nogometaš u hrvatskoj zajednici u Australiji te je i ona bila snažno povezana s njom. Njeni roditelji kod kuće su govorili hrvatski jezik, no ona im je odgovarala na engleskom. Išla je u hrvatsku školu svake subote, a baka joj je ispričala da je kao mlađa uvijek govorila da će vratiti u Hrvatsku jednog dana.

"Nisam znala što želim od života, no trebale su mi tri godine da dođem do života koji danas živim. Samo je jedna stvar bila sto posto sigurna, a to je da se neću vratiti u Australiju. Ni danas me ta ideja ne privlači", rekla je.

Dodala je da njen život u Hrvatskoj nije lakši od onog u Australiji, pogotovo kad se gleda financijska strana.

"U Australiji možete raditi naporno, dan i noć, imati dva ili tri posla i dospjet ćete negdje. U Hrvatskoj to nije slučaj. Ipak, vjerujem da, ako slijedite svoju strast i radite ono što volite, naći ćete način kako to monetizirati. Sviđa mi se što mogu promovirati Hrvatsku kroz svoj blog, a to je vizija koju sam imala kad sam napuštala Sydney", rekla je.

Trenutno živi na relaciji Zagreb - Zadar i često posjećuje obitelj u Osijeku. Surađuje sa zagrebačkom Turističkom zajednicom te radi medijsko savjetovanje za tvrtke u Velikoj Britaniji.

"U Hrvatskoj se živi mirnije i trebali su mi mjeseci da se naviknem na ritam ove zemlje. Cijeli život sam bila u žurbi, a u Hrvatskoj živim u trenutku. Uvijek kažem da Hrvatska ima cijeli svijet u jednoj zemlji te da vam ne treba putovnica da doživite nešto novo", rekla je.

Tri stvari koje joj nedostaju su učinkovitost, osjećaj zajedništva i osjećaj žurbe.

"Količina vremena koju trošite na papirologiju, printanje papira i biljege kako biste samo promijenili prebivalište ili poslali poštu čini me tjeskobnom. Imam dojam da se u Hrvatskoj voli trošiti dvije stvari, vrijeme i papir. Drugo, nedostaje mi osjećaj zajedništva. U Australiji, bez obzira na to tko vam je susjed, otkud je i koje vjere, pomažete mu. Treće, nedostaje mi osjećaj za hitno. Hrvatska je puno usporenija od onog zna što sam naviknuta. Jednom sam poslala poslovni prijedlog u ponedjeljak, dobila odgovor u srijedu i dogovorila sastanak sljedećeg petka. Vjerujte mi, brže mi je odgovarala Arianna Huffington", rekla je. 

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara