Izbjeglice iz Jugoslavije traže ženu koja im je pomogla prije 19 godina

Izbjeglice iz Jugoslavije traže ženu koja im je pomogla prije 19 godina
Foto: Facebook/Twitter

KRATAK susret koji se dogodio u avionu prije gotovo dvadeset godina promijenio je živote dviju sestara koje su s područja bivše Jugoslavije bježale u Ameriku, a danas pokušavaju pronaći osobu koja je na njih imala velik utjecaj, piše Star Tribune. 

Vanja i Ayda Zugaj su nepoznatoj ženi i njenom prijatelju, koje su 1999. susrele u avionu na letu iz Amsterdama u američku državu Minnesotu, ispričale kako bježe od bombardiranja u Jugoslaviji. Tad su imale 17 i 12 godina, a pobjegle su prvo u Mađarsku gdje su uspjele dobiti vizu za SAD, pa preko Amsterdama u Minnesotu. 

Pri rastanku žena im je dala omotnicu, a u njoj su pronašle pisamce, novčanicu od 100 dolara i zlatne naušnice. 

"Djevojčicama iz bivše Jugoslavije, žao mi je što je bombardiranje vaše zemlje izazvalo probleme u vašoj obitelji. Nadam se da će vam boravak u Americi biti siguran i sretan. Dobro došle u Ameriku, iskoristite ovo da vam pomogne", napisala im je žena koja se potpisala kao "vaša prijateljica iz aviona, Tracy". 

"Puno nam je to značilo. Nakon što smo vidjele toliko ružnih stvari, bilo je nevjerojatno da nam se dogodi nešto dobro", ispričala je Ayda koja je tad imala samo 12 godina. 

Otkrila je da je to bio jedni novac koje su tad imale, a za njega su uzele smjesu za palačinke i Coca-Colu kako bi što dulje bile site. 

Nakon tri mjeseca, one i njihov brat, koji je već ranije stigao u Ameriku, smješteni su u udomiteljsku obitelj, a godinu dana kasnije pridružili su im se i roditelji. 

Aydi je danas 31 godina, govori četiri jezika i ima diplomu političkih znanosti, a njena starija sestra je anesteziologinja. 

Godinama kasnije pronašla je pismo nepoznate žene i odlučila je pronaći, no to se pokazalo teškim pa je pismo objavila i na internetu. 

Pretpostavlja da žena još uvijek živi u Minnesoti, a sve što želi je zahvaliti joj na dobročinstvu. 

"Želim joj reći koliko je imala utjecaja na moju sestru i mene. To je bilo prvo što smo doživjele u Americi, ljubaznost dvoje ljudi koji su čuli našu priču", zaključila je ona. 
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara