Izbrisane scene i alternativni završetci filmova za koje možda niste znali

Izbrisane scene i alternativni završetci filmova za koje možda niste znali
Screenshot: Youtube

LJUBITELJI filmova već napamet znaju scenarije određenih holivudskih klasika. Teško da bismo uopće mogli zamisliti da bi filmovi Titanik, Ja sam legenda ili  Bježi (Get Out) mogli imati potpuno drugačiji završetak od onog na koji smo navikli.

Ipak, prilikom snimanja filmova redatelji i producenti se često odlučuju na snimanje više alternativnih završetaka. Tako, primjerice, film Domino efekt (Butterfly Effect) ima čak četiri alternativna završetka.

Gledatelji su ostali zbunjeni kada su prilikom prepričavanja tog filma shvatili da nisu svi pogledali isti završetak jer su tvorci filma odlučili da će jedan alternativni završetak staviti u kino verziju, a drugi u televizijsku verziju. Također su mnogi pogledali i najpopularniju verziju završetka u redateljskoj režiji (Director's cut) pa nikome nije bilo ništa jasno.

U mnogo više situacija dogodi se da se odabere isključivo jedan završetak filma, a alternativni završetci ostanu tajna ili postanu dostupni na YouTubeu isključivo kao zanimljivost.

Osim alternativnih završetaka, u montaži filma često se iz određenih razloga izbacuju pojedini prethodno snimljeni dijelovi filma. To su takozvane izbrisane scene, čijim bi se ubacivanjem smisao filma ili pojedinih događaja u filmu bitno izmijenio.

Izabrali smo neke od najboljih.

U filmu Ja sam legenda (I Am Legend) postoji alternativan završetak identičan završetku knjige na kojoj je film utemeljen. Znanstvenik Robert Neville, kojeg glumi Will Smith, u alternativnoj verziji filma otkrije da čudovišta zapravo imaju osjećaje i da je u njihovim očima on čudovište. Kada to spozna, ispriča im se i oni mu poštede život.

U alternativnom završetku Titanika ostarjela Rose na brodu želi baciti ogrlicu koja je podsjeća na Jacka u ocean, ali je posada broda pokušava u tome spriječiti. Rose to ipak učini, a jedan od njih joj dobacuje: "To je totalna pogreška, gospođo." Ona im tada počinje dijeliti savjete o životu. Zbog svega toga obožavatelji su zaključili kako su tvorci filma dobro odlučili kada su izbacili ovaj klišejski kraj i zamijenili ga puno smislenijim.

Završetak filma Bježi (Get Out) puno je sretniji i podnošljiviji od alternativnog završetka u kojemu se u ključnom trenutku umjesto Roda pojavljuju bjelački policajci nakon čega Chris biva uhićen. Iako se mnogi slažu kako pravi završetak filma bolje funkcionira, napominju kako je alternativni puno realističniji.

U redateljskoj verziji filma Donnie Darko dodano je još 20 minuta završetka u kojemu se prikaže Donnijevo beživotno tijelo.U filmu Harry Potter i Darovi smrti izbačena je scena u kojoj je otkriveno kako se odnos Dursleyjevih prema Harryju bitno promijenio. Za vrijeme emotivnog opraštanja Harryjeva teta Petunija govori mu kako nije samo on izgubio majku te noći kada je došao Voldemort već da je i ona izgubila sestru. Bratić Dudley kaže kako ne misli da bi im Harry samo zauzimao prostor u automobilu i pokazuje kako zapravo ima osjećaje.

Brojni obožavatelji Marvel filmova pustili su suzu kada nas je u posljednjem dijelu Osvetnika (The Avengers: Endgame) zauvijek napustio Iron Man Tony Stark. Da iz filma nisu izbacili scenu kada se Osvetnici u trenutku Tonyjeve smrti poklone pred njim, šmrcanje i plakanje u kinima i ispred malih ekrana zasigurno bi bilo još snažnije.

U filmu Vrag nosi Pradu (The Devil wears Prada) izbačena je scena u kojoj Mirandin suprug pijan vrijeđa gospodina Ravitza i sramoti Mirandu, a Andy joj uskače u pomoć, zbog čega joj Miranda zahvaljuje. Obožavatelji filma složili su se kako bi ova scena upropastila poantu Mirandina karaktera.U Opasnim djevojkama (Mean Girls) glavnu zlicu Reginu George udari autobus, a u izbačenoj sceni ona se nakon nesreće dolazi suprotstaviti Cady u školskom zahodu. Cady je moli za oprost, a Regina prihvaća ispriku i kaže kako to čini jer je jako zen osoba, ali i zato što je na tabletama.U produženoj verziji najslavnijeg filma o Batmanu Vitez tame (The Dark Knight) prikazano je kako Joker, kojeg glumi Heath Ledger, ne pokazuje ni trunku suosjećanja za ono što je napravio. Scena se odvija nakon što je Joker raznio bolnicu i ušao u autobus. Izbačena je scena iz filma Trumanov show u kojoj Truman postane sumnjičav jer zamijeti osobu u kolicima koju je još jučer vidio kako hoda po ulici.

Film Ludo bogati Azijci (Crazy Rich Asians) posve bi drugačije funkcionirao da tvorci filma nisu izbacili scenu u kojoj se Nick suprotstavlja svojoj majci i iz koje saznajemo da je njihov odnos puno kompliciraniji nego što smo mislili. Također imamo priliku vidjeti Nicka koji konačno dobiva svoje ja i majku Eleanor koja nam se prvi put čini ranjiva..

Četvrti nastavak filma Vrisak (Scream) umalo je dobio potpuno drugačiji početak. U alternativnoj verziji početka filma jedna djevojka plaši drugu u kostimu Ghostfacea, tako da kada se pravi ubojica pojavi, ni jedna od njih ne vjeruje da je u pitanju stvarni Ghostface.I za kraj smo ostavili film Zvijezda je rođena (A Star is Born) u kojoj glavnu ulogu igra Lady Gaga. U ovoj izbrisanoj sceni iz filma Aly pjeva Jacku na vjenčanju pjesmu Is That Alright.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara