Iznenadit će vas koje je najbolje mjesto za donošenje važnih životnih odluka

Iznenadit će vas koje je najbolje mjesto za donošenje važnih životnih odluka
Foto: Instagram

VEĆINA ljudi najviše razmišlja, dobiva ideje ili donosi životne odluke upravo za vrijeme tuširanja. Ta pojava događa se iz tri razloga, piše Reader's Digest.

Prvi razlog je taj što je za poticanje kreativnog razmišljanja potrebno malo distrakcije. Za obavljanje stvari koje smo već ranije naučili raditi nije nam potreban prevelik fokus na radnju, što ostavlja prostora za razmišljanje o stvarima nevezanim za naše tekuće obaveze.

"Šamponiranje kose i pranje tijela ne zahtijeva mnogo kognitivnog fokusa pa drugi dijelovi mozga mogu početi doprinositi", kaže Mark Fenske, profesor neuroznanosti na sveučilištu u Guelphu i tako objašnjava zašto u to vrijeme dobivamo na kreativnosti.

Drugi uzrok ove pojave je činjenica da se najčešće tuširamo ujutro ili navečer, odnosno kada je razina umora veća. Prema istraživanju provedenom na Michigan State Universityju i Albion Collegeu, relativna tromost koju osjećamo u tom periodu stimulira javljanje originalnih misli - dakle, kreativniji smo kada smo umorni.

Iako se umor često javlja baš na poslu ili prilikom obavljanja obaveza na poslu, kada biste najviše voljeli biti kreativni, on u tom slučaju ne pomaže puno. Razlika između umora pod tušem i umora na poslu je ta što smo kada se tuširamo sami. To je ponekad i najdulji period u danu u kojem nismo okruženi drugim ljudima. 

Svi ovi čimbenici u kombinaciji podižu našu kreativnost i misli na višu razinu, zbog čega pod tušem donosimo najbolje odluke i dobivamo najluđe ideje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara